Најновије

ОБРАТИО СЕ ПРЕМИЈЕР: Србију не можете да газите, згазите и понижавате!

Премијер Александар Вучић прекинуо је синоћ посету Бриселу након што је Хрватска блокирала отварање поглавља 26 у преговорима придруживању Европској унији. Тим поводом премијер вечерас говори о отварању поглавља у преговарачком процесу Србије са ЕУ.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

- Србија је отворила два нова поглавља и затворила поглавље 25 и честитам грађанима Србије. Али за разлику од неких у прошлости, ми смо лествицу подигли више. Овде сам не само као председник Владе, већ и као неко ко мора да штити вредности на којима мора да почива српско друштво - каже Вучић.
Србија је на Медјувладиној конференцији у Бриселу отворила два нова поглавља, 5 о јавним набавкама и 25, о науци и истраживању.
Истовремено, одмах је затворено поглавље 25.
Србију је представљала моинистарка Јадранка Јоксимовић. Међувладиној конференцији није отворено поглавље 26, а премијер Александар Вучић је због тога одустао од учешћа на конференцији.
У поглављу које се односи на науку и истразивање не постоје ЕУ критеријуми, него је оно првенствено у националној надлежности.
„- Нисам напустио дијалог, нисам зауставио процес придружžивања, нисам се одрекао жžеље да се све усклади са ЕУ. Показао сам нашšу таблицу вредности и поносно стао иза ње. Зато сам и изабран, да не дозволим унижžавање Србије. Понављам свима у окружењу, Европи и свету: Србију никада нећете моћи ни да газите ни да понижавате, то вам нећемо дозволити. То је таблица вредности са којима смо ушли у преговоре. На таблици наших вредности и у нашим срцима нема места за фашизам, мржњу и дискриминацију, али ни за пацке или било који облик понижења - навео је Вучић.
Никакве нервозе у нашем понашању није било ни синоћ, као што је нема ни вечерас, рекао је Вучић.
- Једна земља блокирала отварање поглавља 26, реч је о републици Хрватској. Желим да се захвалим нашим словачким пријатељима, нашим немачким пријатељима, нашим америчким пријатељима, господин Бајден је данас разговарао са хрватским званичницима - каже Вучић и објашњава да је Брисел напустио јер није добио ниједан одговор на питање шта то Србија није добро урадила да би било отворено и поглавље 26.
Упитан да ли ће поново у Брисел, Вучић је одговорио потврдно.
- Они говоре да је било више држава против. Није истина. Да Србија није урадила ништа за хрватску националну мањину. То говоре да не искористим ту реч "лажови"... Не могу даље њих да коментаришем. Није мени тешко никада да одем у Брисел и борим се за своју земљу. Оно синоћ је такође био вид борбе. Мој посао је да говорим истину. Видели сте како су погнули главе када сам говорио. Ићи ћу у Брисел и хиљаду пута ако треба. Ако хоће да отворе поглавља, добро, ако неће - не морају. Говорим пре свега властима у Загребу. Скидате ћириличне табле, а држите нама придике - казао је Вучић и рекао да више по питању поглавља 26 нема потребе да иде јер је "изнео тамо све што је било потребно у вези с тим".
На питање да ли ЕУ може да прекине "самовољу Хрватске", Вучић је рекао да се и он сам то пита.
- То је питање на које немам одговор. Питао сам их то, нисам добио одговор. Чуо сам данас разне теорије да неко стоји иза тога, то није тачно. Захвалан сам Ангели Меркел, данас их је звао Џозеф Бајден. Да ли су могли и неки други више, вероватно су могли. Србија је нама најважнија и треба да идемо ка Европи и не губимо традиционална пријатељства - каже Вучић.
На питање о дискриминацији Срба у Хрватској и борби за остваривање њихових права и питање шта Хрватска хоће од Србије, Вучић је рекао да на то такође нема одговор.
- У Србији има 50.000 Хрвата, али да не бројимо људе на тај начин. Немамо исти систем гласања. Да бисте гласали за припаднике мањине, у Хрватској морате да дођете са личном картом и кажете "Ево, ја сам Србин, дајте ми оне посебне листе". У Србији представници хрватске мањине имају загарантовано место у парламенту ако имају 0,4 одсто гласова - каже Вучић.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА