Најновије

МУТИРАЛА ЗАЈЕДНО СА ВИРУСОМ! Развојни пут др Кисић: Од апсолутног поверења до контроверзне трагикомичарке

Да ће целокупна јавност означити лекаре Владиног Кризног штаба главним кривцима за други талас епидемије и неконтролисано ширење мутираног коронавируса, било је сасвим очекивано, као и чињеница да ће прозвана “струка” на сваки начин покушати да се одбрани и са себе спере очигледну и неспорну одговорност. За одбраном свог лика и дела посегла је тако и најистакнутија чланица кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић, која је с почетка епидемије уживала статус лекара ком су грађани највише веровали. С појавом другог таласа, заједно са вирусом, мутирали су и њени јавни наступи, који се све чешће претварају у својеврсне трагикомичне перформансе, праћене контроверзним изјавама, које само додатно збуњују исцрпљену и престрављену јавност.

Др Кисић (Фото: Јутјуб)

Нови талас епидемије коронавируса, који је уследио непуних месец дана након што је државни врх прогласио сумануту и умишљену победу над заразом, а потом, из кућног затвора, истерао збуњене грађане на улице, како би у ниском старту дочекали и неодложне изборе, бацио је у само једном дану читаву државу на колена, а здравствени систем пред налетом пацијента пуцао је и по неколико пута дневно.

Узнемирујућа брзина ширења заразе изненадила је читаву нацију, а првенствено лекарске стручњаке из Кризног штаба – исте оне који су током двомесечног ванредног стања свакодневно засипали читаву нацију узнемирујућим статистикама и прогнозама.

Јавност се, разумљиво, из места устремила управо на лекаре, оцењујући да су они највећи кривци за сурову стварност и поновно ширење смртоносне болести.

Суочени с оптужбама да су лекарску етику и сопствену стручност бацили под ноге владајућем режиму и његовим политичким интересима, учествујући на тај начин у припреми масовног злочина над становништвом, представнике “струке” натерао је да крену у сопствену одбрану и унапред изгубљену потрагу за оправдањима.

Наравно, по провереном рецепту и методологији својих политичких сарадника – пребацивањем кривице, луцидним јавним перформансима у циљу скретања пажње, али и најприземнијом манипулацијом.

За овим очајничким методама, недостојним било кога, а камоли лекара и универзитетског професора, посегла је и најистакнутија чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић, која је у данима ванредног стања засигурно уживала највећи углед и поверење грађана. Својом смиреношћу, одмереношћу и прецизношћу у обраћањима, увек је била корак испред својих колега из штаба, који су и сами препознали њен таленат за комуникације с јавношћу. Додатно уважавање стекла је и због неукаљане биографије, којм се појединци из њеног штаба засигурно не могу похвалити.

Последњих недеља међутим, сва она умирујућа, одмерена, а надасве разумљива обраћања др Кисић, заједно са вирусом мутирала се у један непрепознатљив облик и својствен перформанс, који готово свакодневно прате проблематичне изјаве. Све то додатно збуњује, па чак и слуђује већ довољно исцрпљене и престрављене грађане, који су поново изложени свакодневним узнемирујућим конференцијама.

У дану излечено 4.000 оболелих

У данима када је држава прослављала “победу” над заразом, а Предраг Кон уживао на годишњем одмору,  Кисић је, у паузама фотографисања за илустроване часописе, на једној конференцији, изнела у јавност, један, у најмању руку бизаран податак – да је у 24 сата од коронавируса излечено 4.000 људи. Ова изјава деловала је слично као позив Кисићкиног штабног колеге др Бранимира Несторовића, који је две недеље уочи проглашења ванредног стања у Србији, грађанкама препоручио да слободно отпутују у шопинг у Милано, који је у том тренутку био жариште заразе у Италији.

Ова скандалозна конференција, на којој су се појединци изругивали епидемији, тврдећи да је у питању “најсмешнији вирус у историји човечанства”, док су други мудро ћутали, означена је као главни узрочник грађанског неповерења и сумње знатног дела јавности да вирус уопште постоји.

Било је мало вероватно да ће било шта моћи да засени перформанс др Несторовића, док два месеца касније др Кисић није изашла на сцену са рекордним бројем излечених пацијената. Она је тада појаснила да је тај број резултат нових метода и “релаксирања”.

“Имајући у виду све повољнију епидемиолошку ситуацију у нашој земљи, која се пре свега огледа у предоминантним асимптоматским облицима инфекције, јер више од 75 одсто не би било откривено да интензивно не трагамо за њима, ми смо на Кризном штабу донели одлуку да су се стекли услови за мање строг приступ надзора. У складу са новим критеријумима направљена је и рекласифиакција статуса свих позитивних случајева, па је тако повећан број излечених”, покушала је да објасни Кисић.

Утакмица није била ризични скуп, протести јесу

Апсолутни шампион у изјавама др Кисић, а у коју вероватно ни сама не верује,  била је она која се односила на питања у вези са дербијем, одржаног пред пуним стадионом, неколико дана уочи другог налета заразе.

“Дерби није био скуп високог ризика, јер је одржан на отвореном”, казала је Кисићева 19. јуна, упркос томе што се тих дана читав свет ругао Србији која је овакав догађај у јеку пандемије уприличила.

“Ја сам рекла да се дерби и понашање, видим да су то многи били осудили, није се само по себи показало као понашање високог ризика. Карте су се углавном онлајн продавале, и исто су постојала правила која се и те како морају поштовати”, тврдила је Кисић.

Месец дана касније, у јеку одржавања грађанских протеста, докторка је поново бриљирала.

“Масовна окупљања за време пандемије јесу фактор ризика и морају се избегавати. Свако мора да зна да је то фактор високог ризика”, рекла је недавно Кисић.

“Вирус је ослабио”

Током одбране свог аксиома о утакмици као неризичном скупу, Кисић је јавности саопштила и да је вирус који “поново циркулише” далеко слабији од оног који је регистрован у рано пролеће.

Поставља се питање колико је грађана имало на уму ову трдњу, пре него што су се нашли на болничком лечењу због тешких пнеумонија.

“Излазак на изборе раван је одласку у продавницу”

Други талас епидемије почео је да се захуктава баш у време одржавања избора, када је Кисић јавно позвала грађане да без страха и уз поштовање препоручених мера изађу на изборе јер је то “исто као да су отишли у продавницу”. Уследило је рапидно повећање броја заражених, на шта је др Кисић одговорила препознатљивим режимским рецептом: “Народ је неодговоран!Вратићемо мере!”

“Певањем се лако преноси коронавирус, прославе најризичније”

Др Кисић је недавно скренула и пажњу да су прославе често жаришта заразе, а да је један од главних криваца за то – певање.

“Када певају, људи емитују многе великих и малих респираторних честица. Певачи такође дубоко дишу, тиме увећавајући могућност да удахну заразне честице. Слична динамика заразе могла би да се види у другим срединама где се подразумева дубље дисање и гласан разговор током дужег периода – у теретанама, на музичким или позоришним представама, конференцијама, венчањима и рођенданима”, казала је докторка.

Срећа да је певање нешто што се не дешава на утакмицама међу 15.000 гледалаца.

"У Србији влада лаж, Вучић је ризиковао животе људи зарад победе на изборима!" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА