Најновије

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ ОДГОВОР НА УКРАЈИНСКУ ПРОВОКАЦИЈУ: Крим ври од руских војника

МОСКВА- Украјинска војска испалила неколико ракета близу полуострва, због чега је руска војска у стању борбене готовости и шаље 55.000 војника.

Руска пешадија (Фото: novostink.ru)

Председник Путин је подигао 55.000 војника на границу са Украјином како би заштитио Крим. Он је одлуку донео у тренутку затегнутих односа између Кијева и Москве што представља одговор на провокацију украјинског председника Петра Порошенка.
Војска Украјине је јуче започела дводневне ракетне пробе у јужном делу земље на свега 30 километара од Крима, што је веома разгневило Русију, па је повећала степен борбене готовости.
- Војни бродови Црноморске флоте, који су заузели положаје у близини западне обале Крима, помоћу авиона формирају практично непробојан штит од непријатељских ракета. Украјини нека буде јасно да ће Русија оборити све ракете које се нађу у зони летова изнад Симферопоља и Одесе – поручено је из министарства одбране у Москви. Затим је донета одлука о слању копнених снага Руске Федерације.
Међутим, Украјинци су наставили са провокацијама не размишљајући о последицама.
-Ракетни системи су распоређени. Све иде по плану, тестирања теку мирно и глатко, а изводимо их у складу са међународним правом. Нико нема шта да нам замери – рекао је званичник Украјине Владимир Крижановски.
Ипак, Путин поручује да његовој земљи и народу нико не може да прети.
- Русији су потребни пријатељи. Не желимо сукоб ни са ким, али нећемо толерисати покушаје да се нанесе штета нашим националним интересима и суверенитету- навео је Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини.
Русија и Украјина су у сукобу још од 2014. године када је Крим референдумом одлучио да се припоји Русији, односно одвоји од Украјине.

Овако је почео крвави конфликт

16.марта 2014. године, одржан референдум на Криму.
Народ изгласао отцепљење од Украјине и припајање Русији.
Две недеље касније почео је грађански рат у Донбасу.
Погинуло око 30.000 људи у Донбасу.
Запад оптужује Русију како наводно спроводи “агресију”.
Запад уводи санкције појединцима и предузећима из Русије и са Крима.
Руси узвраћају забраном увоза хране из држава које су им увеле ембарго. Како се у Дњепропетровску орила  „Каћуша” погледајте ОВДЕ.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА