Најновије

ТАДИЋ СПРЕЧИО ИСТРАГУ УБИСТВА ЂИНЂИЋА?! Заташкао истину о атентату

Бивши председник демократа Борис Тадић лично је спречио да Демократска странка покрене иницијативу да се до краја истражи политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића, пише Курир.

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

Лист је из неколико извора добио потврду да се такав предлог нашао на дневном реду седнице Председништва ДС, којом је председавао Тадић као тадашњи председник странке. Међутим, како је откривено, Тадићева процена је била да је за такво инсистирање још рано.

Игнорисао сараднике

- Неколико чланова Председништва сматрало је да је крајње време да ДС упрегне све расположиве механизме како би се расветлиле све околности атентата. Појединима који су седели у Председништву сметало је што се политичком позадином атентата више баве други него Ђинђићева странка. Када се о таквом предлогу проговорило на једној од седница Председништва, Тадић је показао значајну задршку и на крају рекао: „Није још време за то“ - испричао нам је један од двојице чланова тадашњег Председништва који су нам потврдили ову информацију.
Балша Божовић, у то време председник омладине ДС, и практично је потврдио да је породица покојног премијера тражила да се истражи политичка позадина убиства Зорана Ђинђића.
- Сећам се тог периода. Све се дешавало у време када је породица Зорана Ђинђића преко свог адвоката Срђе Поповића хтела да акуелизуије питање политичке позадине убиства. Али већина нас у странци била је свесна тога да у том тренутку није било политичке воље државног врха Србије да се крене даље са истрагом - каже Божовић. На питање када каже државни врх, на кога мисли, кратко је додао:
- Па зна се ко је те 2011. водио цео систем у држави, и званично и незванично - закључио је Божовић.

Прави се невешт

Ипак, Тадић поручује да наши саговорници листа лажу.
- То се никада није догодило. Прво, не започињу истраге ни странке ни њихови председници, већ тужиоци и полиција, тако да се о томе није ни расправљало на начин како ви покушавате да прикажете. То што се данас у овој вашој и Вучићевој влади тако ради, то не значи да су сви кршили Устав, који јасно дефинише поделу власти и надлежности - изјавио је Тадић.
Он тврди да се увек залагао за то да је потребно истражити политичку позадину, а на питање зашто у време док је он био на власти она није откривена, Тадић одговара:
- А мене занима да ли сте то исто питање поставили и премијеру, који више година има извршну власт него што је имала странка коју сам ја водио. И занима ме да ли је одговорнија власт за чије време није решен случај након девет година истраге или власт која није решила случај ни након 14 година те истраге. Притом су за време наше власти откривене и правоснажно осуђене убице и извршиоци, а истрага тек треба да покаже да ли је било политичких инспиратора који су учествовали у припреми убиства - правда се Тадић.
Није дао да се аеродром назове по Ђинђићу Лидер ДС Драган Шутановац годину дана после убиства Ђинђића предложио је се да се тадашњи аеродром „Београд“ назове именом убијеног премијера. Међутим, тадашњи председник Борис Тадић се није сагласио с тим.Шутановац је потврдио за Курир да је имао такав предлог:- Тачно је да сам, по угледу на светске метрополе, предложио да и наш аеродром понесе име истакнутог политичара. Међутим, то тада није наишло на одобравање у странци. Сећам се и да је Милан Ст. Протић предложио да се Улица 29. новембра назове по Ђинђићу, али ни то није прихваћено. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА