Најновије

КРАЈ ВЕРБАЛНОГ РАТА: Могућ сусрет Вучића и Пленковића, под једним условом

У Загребу се процењује да се вербални рат Хрватске и Србије ближи крају и да би до сусрета двојице премијера, Андреја Пленковића и Александра Вучића, могло доћи до лета или најкасније на јесен наредне године, али у Загребу сматрају, пише недељник Глобус, да први корак треба да направи српски премијер.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Пленковић и Вучић могли би бити саговорници који ће пкренути дијалог између двеју земаља, пише загребачки недељник Глобус, позивајући се на неименованог дипломату кога представља као одличног познаваоца прилика у овом делу Европе.
"Уверен сам да ће до сусрета доћи до лета, најкасније на јесен следеће године", каже саговорник хрватског недељника.
У најужим круговима хрватског премијера Глобусу је, како се наводи, потврђено да Загреб чека иницијативу Вучића за сусрет са Пленковићем.
У Загребу се, наиме, сматра, пише недељник, да први корак треба да направи српски премијер, након новог заоштравања односа између двеју земаља.
Пленковић у наредним месецима планира посету Ватикану и Израелу. Истовремено, Загреб с пажњом прати сигнале из Београда, пише лист.
- Нама је логично да би Вучић требало да буде тај који ће покренути иницијативу да дође до сусрета двојице премијера. Он је тај који тражи начин како да Србија што брже и ефикасније настави свој европски пут и требало би дам у је стало да се разговара о неким питањима која су отворена између две земље", каже извор Глобуса.
Саговорник недељника сматра да би Србија могла да буде срећна због хрватског залагања за проширење ЕУ, јер то, пре свега, иде у корист њој.
Сматра се да се тензије између двеју суседних држава полако смањују, те да је томе, по општем мишљењу које се може чути у дипломатским круговима у Загребу, увелико придонео недавни телефонски разговор одлазећег америчког потпредседника Џозефа Бајдена са Пленковићем.
- Телефонски позив из Беле куће треба узети озбиљно- каже за Глобус високопозиционирани страни дипломата.
"Многи су мислили да ће Пленковић покренути процесе, али то се још није догодило. Вашингтон ипак рачуна да ће он, као прагматичан политичар, који је можда овим почетним тврдим ставом према Србији желео да ојача свој положај у Хрватској, бити саговорник за Александра Вучића", рекао је исти извор.
Иначе, српски премијер Вучић рекао је новинарима у Београду да је спреман за разговор с Пленковићем о свему што би, како је рекао, допринело решавању спорних питања
- Спреман сам на разговор с њим о свему, важно је да се ствари решавају дијалогом- рекао је Вучић и додао да је за сваку врсту разговора са Пленковићем у име Србије и владе, без икаквих услова. Извор: Глобус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА