Најновије

ЕВРОПИ ПРЕТИ КРВАВИ БОЖИЋ: Сви у приправности, очекује се велики терор!

Преговарачи земаља чланица Европске уније и Европског парламента постигли су привремени договор о јачању контроле куповине и продаје ватреног оружја, са циљем да се терористима отежа набавка оружја. Након низа терористичких напада у Европи, страхује се да ће током католичког Божића уследити још крвоопролића.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

Реформа је покренута после напада у Паризу прошле године, а строжи прописи треба да спрече терористичке и криминалне организације да дођу до оружја. У том циљу биће уведено и обележавање основних компоненти оружја. Према предложеним изменама прописа из 1991, грађани више неће моћи да поседују неке врсте полуаутоматског оружја.
Према речима словачког министра унутрашњих послова Роберта Калињака, чија земља председава ЕУ, договор је био нужан након низа терористичких напада у Европи како би се уклонили недостаци садашњих европских закона о ватреном наоружању.
– Овај договор осигурава јачу контролу, што ће помоћи у спречавању терориста и криминалних организација да се домогну ватреног наоружања – додао је Калињак.
Тај привремени договор треба да буде потврђен на седници ЕП и Савета ЕУ. Нова правила укључују забрану полуатоматског оружја за цивилну употребу, мада не у мери у којој је то предложила Европска комисија, која је тражила потпуну забрану најопаснијег полуутоматског оружја, међу којима је и “калашњиков”. Том предлогу ЕК, који је дошао након терористичких напада у Паризу прошле године, јако се противила индустрија, наводећи да ће тиме бити оштећени они који немају зле намере. Председник ЕК Жан-Клод Јункер је рекао да се ЕК борила за амбициозан договор како би се смањила опасност од пуцњаве по школама, летним камповима или од терористичких напада који се изводе законски прибављеним оружјем. – Ми смо желели још јачу контролу, али уверен сам и да овај договор представља прекретницу у контролу наоружања у ЕУ – рекао је он. Због напада у Берлину током божићног вашара у понедељак увече, када је страдало 12 људи, улице испред Бакингемске палате биће од данас затворене током смене стражара. Полиција је навела да је та мера неопходна због тога што та локација привлачи велики број посетилаца, преноси АФП. Затварање улица је било свакако планирано, али су те мере уведене раније због напада у Берлину. – Уз затварање улица, биће и додатних сигурносних мера како би се осигурала безбедност стражара – навели су. Полиција је додала и да разматрају још неке безбедносне мере, јер је процењено да је врло могуће да дође до терористичког напада. Московска полиција је најавила је данас да ће користити камионе да би блокирала делове града у којима се одвијају празнична јавна окупљања и тиме их заштитила од терористичких напада, попут оног у Берлину. – Тешки камиони ће бити употребљени да би се зауставио саобраћај на главним раскрсницама које воде ка местима јавних окупљања – изјавио је шеф московске полиције Виктор Коваљенко. Он је додао да су у московској полицији “видели шта се догађа у свету” и да се камиони користе за нападе, пренео је АФП. Нема сумње да ће овај Божић бити најнапетији због страха од могућег терористичког напада. Све државе Европе убрзано раде на појачавању безбедности на јавним местима, а поједини стручњаци најављују да ће доћи до још напада. Погледајте ОВДЕ, Хрватска у страху, узбуна трећег степена на снази! Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА