Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Осуђени смо на троугао запад - исток - југоисток

Не мислим да ћемо до 2025. године постати члан Европске уније, изјавио је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

Ипак, како наводи, од изузетног је значаја да са ЕУ наставимо да имамо слободну трговину.
Јеремић је одржао предавање на Правном факултету у Нишу о својој кандидатури за генералног секртара УН и међународним приликама.
На питање студената коме Србија у међународној арени треба да се приклони, Јеремић је одговорио: 
- Питање је шта је Запад, да ли се ту ради о САД, Немачкој или некој другој земљи. Однос са Западом као целином се не може посматрати кроз само једну или две од снажнијих држава тог блока. Мислим да посебан партнерски однос са Русијом треба неговати као компаративну предност. Наша судбина је, међутим, да будемо у стратешком троуглу између запада, истока и југоистока - навео је Јеремић. 
Према његовим речима, тај троугао ће бити део наше стварности као што је био и генерацијама пре нас. 
- Морамо бити мудри како бисмо интеракцију ове три тачке искористили да успоставимо баланс и за свој интерес - закључио је некадашњи шеф српске дипломатије. 
На питање о Косову, он је рекао: 
"Када пустите Косово у чланство у Олимпијском комитету, онда немојте падати у несвест када Косово постане члан још неког спортског савеза”. 
Говорећи о глобалним изазовима, Јеремић је рекао да Источна Азија данас представља економско тежиште света. 
- Ко буде у стању да разуме процесе на Пацифику, а нарочито оне у контексту Кине, тај ће бити успешан и имати компаративну предност. Стицајем околности Србија има добре односе са Кином и мислим да то може бити веома значајно - рекао је.
Јеремић је причао и о кандидатури Србије за генералног секретара УН када је рекао да “смо кандидатуром успели да подигнемо видљивост и препознатљивост наше земље у међународној арени”. 
- Делом, то је заслуга и чињенице да смо били једина земља која је поднела конкретна 53 предлога о реформи система УН - рекао је Јеремић. 
Он је истакао да кандидатура није ништа коштала пореске обвезнике. 
- Испоставило се да место заменика амбасадора при УН није било попуњено и један дипломата се између осталих делатности бавио техничким аспектима кандидатуре, али буџет није био додатно оптерећен. Одлука владе је била таква и то је био један од услова за добијање кандидатуре - навео је он. 
На питање зашто га Влада није подржала од самог почетка и шта је био разлог промене на крају? 
- Прво, морам да кажем да не знам. С једне стране, уз толико кандидатура из Источне Европе било би нелогично да Србија није имала свог кандидата. За све се у животу треба добро припремити, што је свакако много боље него када се ствари раде с брда с дола. Да ли би нешто било другачије да је кандидатура дошла раније, бојим се да никада нећемо сазнати. Али ко зна зашто је то добро - закључио је Јеремић. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА