Најновије

МИНИСТАРКА ТВРДИ: Држава оснива савет за борбу против абортуса

Држава планира да оформи савет за борбу за смањење абортуса, јер у Србији сваке године око 200.000 жена прекине трудноћу.

Славица Ђукић Дејановић (Фото: Јутјуб)

Ову информацију потврдила је за "Информер" Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику. - Желимо да створимо тело које ће све жене, не само труднице, упознати са штетним странама абортуса. Све жене ће пре него што затрудне, долазити на разговоре и по савете о трудноћи, али и о последицама прекида трудноће. У ово би био укључен и невладин сектор, свештеници и разни стручњаци који могу да помогну - каже Ђукић Дејановић.
Према њеним речима, важно је да се деца још у основним школама информишу о овом пробелму.
- Због незнања и психолошке незрелости, многе девојке и жене одлучују се на абортус. Зато још у основној школи треба да се прича о трудноћи и да деци објаснимо да није мала ствар остати у другом стању, нарочито када је девојка јако млада. Абортуси такође утичу на негативан природни прираштај у нашој земљи и гледаћемо да га у наредним годинама сведемо на најнижу могућу меру - објашњава Ђукић Дејановић.
Идеја за оснивање оваквог тела за борбу против абортуса потекла је из Русије, која је годинама водећа земља по броју абортуса. Да је ово добар начин борбе против абортуса, сматра и демограф Биљана Спасић.
- У Србији све више жена абортира, што наравно негативно утиче на наталитет и зато држава мора да се укључи у решавање проблема. Руска црква и држава су се удружиле и осмислиле модел који је довео до тога да је 2013. године у тој земљи рођено 830.000 људи више него што је умрло. Зато је у тој земљи обавезно да свака жена која затрудни има разговор са психолозима и свештеником који их охрабрују и саветима уливају снагу у циљу очувања живота који носе у стомаку. Због свега тога, драстично је опао број абортуса у тој земљи - каже Спасићева.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА