Најновије

НОВА ПРОВОКАЦИЈА: Амери испоручују Пољацима крстареће ракете!

Пољска и САД су потписале споразум о испорукама Варшави 70 крстарећих ракета класе ваздух-земља, које су намењене за авионе Ф-16.

НАТО самит у Пољској (Фото: Синхуа)

Руски амбасадор у НАТО-у Александар Грушко је изјавио да ће то негативно утицати на безбедност у Европи, а да ће Москва сигурно узети у обзир и ову набавку када буде планирала војну стратегију.
То је високопрецизна америчка ракета са дометом од око 1.000 километара. Војни аналитичар Михаил Ходаренок каже да су овим ракетама опремљени авиони стратешке авијације САД и да је набавка ракета од стране Пољске „прилично велики изазов за Русију“. Према његовим речима, Русија ће вероватно реаговати тако што ће јачати систем ПВО и усавршавати средства напада на аеродроме потенцијалног непријатеља, као и војне магацине у којима се налазе ракете. Војни аналитичар, пуковник у пензији Виктор Баранец каже да су поједини стручњаци, док је трајало тестирање те ракете, тврдили  да је то „убица совјетског ПВО“, јер је ракета ван домета С-400. Према његовим речима, Русија ипак има системе које могу да је оборе, само, како каже, требало би „направити што више оваквих система“. Међутим, аналитичар упозорава да би у случају реалне претње или агресије Русија деловала превентивно, па пољске ракете не би ни стигле до територије Русије. Пољски вице-адмирал у пензији Марек Точек каже да су тренутно руско-пољски односи у најгорем стању до сада и да ће набавка америчких ракета само појачати међусобно неповерење и повећати тензије у региону. - Нажалост, странка на власти, "Право и правда", спроводи политику која не води ка побољшању односа са Москвом. Нема ништа чудно у томе да је Русија реаговала и најавила узвратне мере - каже он. Точек додаје да му није јасно чему ови трошкови у тренутним условима, када аналитичари једногласно указују на спори темпо развоја пољске економије, као и на мањак страних инвестиција. Коментаришући изјаву пољског министра одбране Антонија Мачеревича да ће 2017. у историји остати као година када су се на пољској територији поново појавиле стране јединице, саговорник истиче да ту нема шта да се слави и каже да због размештања страних војника на сопственој територији, попут америчке тенковске бригаде и батаљона НАТО-а, губи осећај да живи у сувереној земљи. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА