Најновије

Пајтић не верује у пад режима, али подржава Јанковића

Донедавни лидер Демократске странке Бојан Пајтић објавио је на Фејсбуку да ће на председничким изборима гласати за Сашу Јанковића.

Бојан Пајтић (Фото: Јутјуб)

Демократска странка још није објавила да ли ће дефинитивно имати свог кандидата или ће подржати потенцијалног заједничког кандидата проевропске опозиције, али је лидер те странке Драган Шутановац пре неколико дана рекао да би било идеално да кандидат опозиције постане председник Србије, а кандидат Демократске странке премијер.
Ипак, поруке из редова опозиције нису досад усаглашене, а чињеница да је заштитник грађана Саша Јанковић поручио да ће на предстојећим изборима бити "кандидат грађана" није много променила ситуацију. 
Тако је и Пајтићева објава на Фејсбуку дошла као мало изненађење, а он каже да је проузрокована тиме што "иако бављење политиком сматра својом прошлошћу" добија велики број позива да саопшти своју позицију. 
- Досадашња искуства ми говоре да Саша Јанковић стоички чврсто стоји иза онога у шта верује, независно од цене коју би због тога могао платити. Коначно, само тако је и могуће водити достојанствен живот. А Србији је данас насушно потребан достојанствен Председник - наводи Пајтић. 
Како каже, он верује и да уколико Јанковић победи неће бити "коперниканског обрта" и трговине са режимом коме су " стране владавина права, демократија, правда, академска честитост". 
Пајтић каже да ће гласати за Јанковића јер "не жели да баци свој глас, нити да се постиди свог избора". 
- Јанковић је, по природи позиције на којој се налази, вероватно и најупућенији колика је дубина неправде коју грађани доживљавају у контакту са бирократизованим државним апаратом, као и колико је штетно стање у коме подела власти не постоји а закони су, што би рекао Пашић, “за противници”. Због тога није лако ни замислити компетентнијег кандидата за шефа државе - наводи Пајтић и додао да жели председника који "нема физиолошки отпор према књизи, позоришту и знању". 
Бивши председник ДС, који није баш најелегантније препустио чело странке Шутановцу, навео је и да руководства странака грађанске оријентације не схватају да ће очигледно калкулисање да се на председничким изборима уберу дневнополитички поени наићи на презир како бирача, тако и самог чланства. 
- Њихово бирачко тело није ауторитарно, и неће слепо слушати 'вође'. Људи који су склони да подрже грађанску опцију исход ових избора не посматрају као одговор на питање ко ће у наредних пет година постављати амбасадоре и делити одликовања, већ као разрешење дилеме да ли да остану да живе у овој земљи, или да емигрирају у прву државу у којој им се укаже било каква перспектива - наводи Пајтић. 
Пајтић на крају рекао да грађани имају утисак да су се олитичари грађанске оријентације укрцали у европски воз, а њих оставили на перону. 
- Због оваквог понашања опозиционих политичара, тема председничких избора 2017. године није, нажалост, да ли ће режим бити побеђен, јер је (због политичке незрелости) мала вероватноћа да ће се то догодити, већ како ће изгледати опозиција непосредно након изборног процеса и у годинама које су пред нама - наводи Пајтић. 
Закључује да су руководства странака сама крива за то што је мање важно да ли ће преспавати изборе или ће се изјаснити о кандидату. 
- Веровао сам да је опозиција толико пала, да ће морати да послуша глас грађана. Погрешио сам - навео је. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА