Најновије

НИКОЛИЋ: У Србији се избори не добијају мржњом према било коме као у Хрватској!

Не могу да се намећем да идем у госте, никада нисам одбио да негде одем. Увек покушавам да успоставимо што боље односе, одговорио је председник Србије на питање да ли ће посетити Сарајево за време председничког мандата.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

Председник Србије Томислав Николић каже да никада није добио званичан позив да посети Сарајево, те да он не може да се намеће да иде у госте, а да "никада, никоме није одбио позив за посету".
Одговарајући на питање новинара да ли ће до краја мандата посетити Сарајево, он је рекао да је постојао план да у време када Председништвом БиХ председава бошњачки представник да га позову у званичну посету Сарајеву, али да се то до сада није остварило.
- Не могу да се намећем да идем у госте, никада нисам одбио да негде одем. Увек покушавам да успоставимо што боље односе, рекао је Николић новинарима у Београду.
На питање да ли ће бити тројног састанка представника Београда, Загреба и Сарајева он је рекао да постоје различите идеје, али да не морају на тројном нивоу да се праве састанци да би имали боље односе.
- То се ради билатерално. Србија нема лош однос према Хрватској. Ниједан појединац у Србији на било ком положају никада није испољио антагонизам према Хрватској, рекао је Николић.
Он је додао да се понекад Хрватској директно одговори на оно што се у Хрватској деси, а односи се на Србију и српске грађане, те да онда "испада као да смо у свађи".
- На новој хрватској влади је да се определи да ли ће бити зависна од ултранационализма, од фашизма који је постојао и који се увек некако провлачи. Да ли ће да зависи њен успех од тога уколико изјави да мрзи Србију или не? У Србији се избори не добијају на мржњи према било коме, посебно не на мржњи према Хрватској, рекао је председник.
Како каже, ако Хрватска настави овако и ако "кад год им се учини да им треба, због популарности на домаћем терену, изваде Павелићеву заставу па се под њом сликају", онда не могу очекивати да им Србија верује да они желе добре односе.
Говорећи о односима са званичним Сарајевом он је нагласио да Сарајево често чини грешке према Србији, а да наша земља признаје БиХ зато што је гарант Дејтоинског споразума, да не чини ништа да је дестабилизује и да не може да учини ништа да је стабилизује.
- Србија има специјалне односе са РС који су јој гарантовани Дејтонским споразумом, не знам шта још треба да урадимо. Дејтонски споразум је замислио државу која функционише, очигледно да тако како је замислио Босна не може да функционише", нагласио је председник.
Упитан да ли одлука Уставног суда да поништи референдум у РС може да подгреје тензије у региону он је рекао да мисли да је Уставни суд "изашао из тога шта му је посао".
- Не можете када се деси референдум и на њему проверите вољу народа да кажете да је неуставан. Па тај народ пише Устав и ако на референдуму донесе некакву одлуку онда би требало да се забрине онај ко је писао Устав да ли је Устав по вољи народа или није, закључио је Николић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА