Најновије

Вулин: Сви о изборима, осим „главног актера"

Министар рада Александар Вулин изјавио је да се у јавности о парламентарним изборима расправља, иако се „од главног актера” о томе није чула ни једна једина реч.

Александар Вулин (Фото: Танјуг/принтскрин)

„Никада од председника Владе (Александра Вучића) нисам чуо да је уопште говорио о изборима, као што сте могли да га чујете да је рекао да ће радити свој посао, а да ће се о евентуалним изборима изјаснити када буде требало да се изјасни”, рекао је Вулин гостујући на РТС-у.
Према његовим речима, они који неће одлучивати о томе „стално о томе гласно причају”.
Вулин је додао да је занимљиво што свугде у свету опозиција стално тражи изборе, ново бројање и гласање јер је уверена да добро ради свој посао и да је време да се власт мења, а само у Србији опозиција то не тражи.„Само наша опозиција сматра да су избори јако лоши и да не треба да идемо на изборе и задовољни су оним што јесу. То говори о њима”, рекао је Вулин – преноси Танјуг.

Милијарда динара више за социјална давања у 2017.

У буџету за 2017. годину за социјална давања је обезбеђено милијарду динара више него у претходној, изјавио је министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин и подсетио да се од 1. јануара за осам одсто повећава минимална цена рада.
„Иако је буџет за Министарство смањен, социјална давања предвиђена њиме остала су иста. Резервисана је количина новца предвиђена за социјално давање и већа је него што је била прошле године за више од милијарду динара”, рекао је Вулин гостујући на РТС-у.
Он је истакао да је буџет за наредну годину рађен је тако да буде развојан - што одговара послодавцима, штедљив - што одговара свима, да има и социјалну компоненту, да у наредном периоду обезбеди повећање пензија и зарада од 1. јануара, као и да су и синдикалци и послодавци задовољни њиме.
Према његовим речима, буџетом за 2017. годину смањена су трансферна средства исплаћивана Националној служби запошљавања и ПИО фонду за пензије, што значи да је НСЗ захваљујући већем броју запослених од доприноса за случај незапослености могла да финансира активне мере запошљавања сама.
Он је додао и да је рано говорити у којој мери и када ће бити смањени намети на зараде.
„Ми смо се припремили као да до те мере неће долазити, али зависно од наших резултата ми ћемо нашим мерама моћи да помогнемо послодавцима, а не заборавите да смо повећали минималну цену рада од 1. јануара за скоро 8 процената. Значајно се повећава стандард становништва и свега онога што држава може да уради”, рекао је Вулин – преноси Танјуг.

Рано је говорити о промени Закона о раду

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Александар Вулин изјавио је данас, поводом случаја раднице фабрике „Јура”, да је рано да се изјашњава о промени Закона о раду, додавши да је на друштву да размисли да ли би то донело добро или лоше запосленима и послодавцима.
„Не можете ви законом никоме наредити да задржи некога, ако то законом није дозвољено, чак и када сте на неодређено време запослени, уговор о раду може да се раскине, постоје правила”, рекао је Вулин.
Према његовим речима, ресорно Министарство свакодневно решава такве случајеве, али не говори о њима у јавности.
Према Вулиновим речима, Инспекција рада тог Министарства сваког дана враћа људе на посао у складу са законом, а понекад се деси да ту меру поништи суд.
„Оно што је посебно у овом случају је опозиција - јер ДС није могла да се уздржи да политизује случај. Хоћу да кажем да не желим да се о овоме прича у јавности и да би било јако добро да се сви уздржимо од политизације. Сваки дан покушавамо слично, некад успемо некад не, али не зовемо медије”, рекао је Вулин.
Истовремено, он је захвалио руководству фабрике „Јура” на „хуманом и људском” односу, јер су помогли радници када су схватили ситуацију.
Радница фабрике „Јура” оболела од карцинома, остала је без посла након што јој фабрика није продужила уговор о раду који је у међувремену истекао.
Руководство фабрике касније је радници продужило уговор о раду за нових шест месеци – преноси Танјуг.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА