Најновије

СУМИРАЊЕ РЕЗУЛТАТА: 2016. је најуспешнија година за Сиријску армију! (МАПА)

2015. година била је катастрофална за Сиријску арапску армију.

САА (Илустрација: Правда)

До септембра 2015. мало је било оних који су веровали да ће легалне власти те земње бити у стању да изнесу победу у рату након огромних жртава у Идлибу и великог напредовања Исламске државе на истоку земље. И док су "побуњеници" напредовали у Латакији, а ИД вршио све снажније нападе на опкољени Деир Еззор, САА се суочавала са мањком војника које није успевала ефикасно да распореди по ффронтовима који су се отварали широм земље. Преокрет је донео улазак Русије у сиријски сукоб.

Вечна нада

Улазак Ваздухопловно-космичких снага РФ се испоставио као преломна тачка у Сиријском рату. Њихови авиони и хеликоптери дали су Сиријској армији ветар у леђа који им је био неопходан за поновно покретање операција широм Сирије. Након само неколико недеља САА је повратио контролу над деловима јужног Идлиба, великим делом планинских масива Латакије, пробио трогодишњу блокаду авио-базе Кувејрес и деловима равнице Ал Сафира у Алепу.  Охрабрена овим успесима, Сиријска армија са оптимизмом је чекала 2016.

"Плима и осека" у Алепу и Латакији

Од почетка конфликта САА је као један од главних приоритета имала повратак контроле над изгубљеним деловима територије у Алепу и Латакији. Ове борбе су током првих година сукоба биле мукотрпне, а сиријска армија је, нарочито у Латакији, изгубила велики број војника. Током 2016. ове борбе су се драматично промениле. Изненадни успон морала и организације сиријске војске џихадисти нису успели да испрате. САА је успела да преузме контролу над великим деловима територије, а џихадистички редови су почели да се урушавају на великом броју фронтова. Некада непробојни, источни делови града Алепа и стеновите планине североисточне Латакије, уз границу са Турском, редом су падали пред сигурним кораком Сиријске армије и њених савезника. До средине децембра, САА је повратила цео град Алепо, пробила трогодишњу блокаду Ал Захре и Нубла и ослободила 80 процената територије коју су џихадисти држали на североистоку Латакије.

Распад "побуне" у Дамаску

Док су очи света биле упрте у Алепо, многи нису успели ни да примете потпуни распад џихадистичких редова у близини сиријске престонице. Распад је кренуо већ почетком 2016, када је САА покренула широку офанзиву на Дарају и Источну Гуту. Зима још није била ни готова, а некада неприкосновена џихадистичка упоришта већ су била "начета". Током наредних месеци, приметивши значајан обрт на терену, "побуњеници" су почели са предајом, а први преговарачки успеси постигнути су са џихадистима у Западној Гути. Међу многим предатим градовима који су се вратили под контролу сиријских власти налазила су се и некадашњи симболи отпора Асаду - Дараја, Кан Шеик и Моадимија. Иако у Источној Гути "побуна" још увек није потпуно угушена, САА је успела да ослободи више од пола великог џихадистичког упоришта.

Нова година и нове битке

Упркос многим потешкоћама које су је пратиле и током 2016, пре свих Палмира, Сиријска арапска армија са оптимизмом очекује 2017. годину. Примирје које су договорили председници Русије и Турске "избацило је из строја" више од 50.000 "опозиционих" војника. Сада подељени између себе, џихадисти су већ почели да се сукобљавају у Хами и Идлибу, а више о томе прочитајте ОВДЕ. Сада растерећени, сиријци могу да се усредсреде на операције које се чекају већ годинама. Осим, свакако најопсежније, операције за враћање Палмире, сиријске снаге кренуће у продоре на истоку Алепа, према Раки, а очекује се и пробој према Идлибу кроз територију коју држе Нусра фронт и друге организације које се и даље чврсто држе осовине САД - Саудијска Арабија. Овако изгледа мапа контроле у Сирији на крају 2016:
Click to see the full-size map

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА