Најновије

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ПОЧЕЋЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драматично упозорење америчких стручњака НАТО пакту!

Аналитичари чувеног института 'Рон Пол' процењују да је Црна Гора "темпирана бомба" која лако може да изазове нови глобални сукоб.

НАТО трупе увежбавају десант (Фото: ЈуТјуб)

"Црна Гора је 'темпирана бомба' која би врло лако могла да изазове трећи светски рат и директни сукоб Русије и Сједињених Америчких Држава", ово драматично упозорење објавио је угледни амерички Институт за мир и просперитет "Рон Пол", чији аналитичари процењују да је Црна Гора "најплодније тло" за нови глобални сукоб и да је зато ни случајно не треба примати у НАТО пакт.

Чека се окидач

Аутори анализе под називом "Непотребност НАТО: Да ли стварно треба да бранимо Црну Гору" оцењују да је та држава пуна тензија које би, према њиховом мишљењу, могле да прерасту у грађански рат или крвави сукоб са суседима. Амерички стручњаци наводе је Црна Гора дубоко подељена на пронатовску и проруску струју, а да ова друга осим сарадње са Москвом тражи и ново уједињење са Србијом. "Међусобни отворени сукоб ових двеју струја сигурно би са собом повукао и директно ангажовање Брисела и Вашингтона, који имају обавезу да штите земље чланице НАТО. Ако би се ово десило, Владимир Путин не би остао по страни и то би довело до новог светског рата", упозоравају аналитичари Института "Рон Пол".
Амерички стручњаци у својој анализи детаљно објашњавају зашто сматрају да је Црна Гора "темпирана бомба" опасна по читав свет. "Црна Гора је врело етно-националних тензија које лако могу да експлодирају у грађански или рат са суседима. НАТО споразум подразумева да потписнице пруже помоћ чланицама које су умешане у сукоб, а таква обавеза постоји и према Косову и према БиХ... Сукоб у Црној Гори је оптерећен и свеалбанским покретом који јужну Црну Гору сматра делом 'велике Албаније', а да не помињемо свесловенски покрет који жели поновно уједињење Црне Горе са Србијом и гледа у Русију као у звезду водиљу. Црна Гора је, дакле, темпирана бомба која само чека окидач. Њено чланство у НАТО би захтевало да САД интервенише у случају да неки од ових сукоба пређу у насиље. Подељена на проруске и антируске фракције, Црна Гора представља савршен стожер за већи конфликт САД и НАТО и Владимира Путина", наводи се у овој студији у којој се позива да Црна Гора не буде примљена у чланство НАТО пакта иако је већ добила позив за чланство у овој организацији. Званично, нико јуче у српској и црногорској власти није хтео да коментарише упозорење америчких стручњака. На другој страни, војни аналитичар Александар Радић, коментаришући истраживање, каже да нимало није изненађен резултатима студије. "На Балкану постоји читав појас могућих конфликата. Има разлога за сукобе у БиХ, као и јаких емоција и подела и у Црној Гори и Македонији. Избори у Подгорици и оно што је потом уследило показали су колико је снажан уплив великих сила у тој држави. Иако Црна Гора још није чланица НАТО, она је једном ногом већ у том савезу. Ако би дошло до озбиљне кризе, НАТО би поштовао члан 5. Вашингтонског споразума који подразумева узајамну одбрану", подвлачи Радић.

На ивици контроле

Александар Павић, аналитичар Центра за стратешке алтернативе, слаже се да је Црна Гора могући извор тензија. "Постоји проблем са Милом Ђукановићем, који је близак америчкој администрацији која је изгубила на изборима. Мило подржава глобалистичке и антируске тенденције које су сада знатно ослабљене због Трамповог доласка на власт. Све до 20. јануара наредне године, када Трамп званично постаје председник САД, ствари се могу отргнути контроли. Ту кризу у Црној Гори могу изазвати и антируске струје да би после оптужиле другу страну", упозорава Павић.

Институт "Рон Пол"

  • 1970. основао га је чувени амерички политичар Рон Ернест Пол
  • Рон Ернест Пол је дугогодишњи конгресмен из Тексаса и лекар
  • Пол је 2007. објавио кандидатуру за номинацију Републиканске странке за председничке изборе
  • 1988. године био је кандидат Либертаријанске странке на председничким изборима
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА