Најновије

ДОДИК: Решавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је предлог закона о Уставном суду БиХ већ припремљен, те да преостаје да буду усаглашени детаљи са ХДЗ БиХ и странкама Савеза за промене, ако то желе, пре него што буде упућен у званичну процедуру.

Додик (Фото: Јутјуб)

Додик сматра да је решавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба да буде решено ове зиме.
Он је нагласио да постоји и консензус Хрвата о овом питању, те позвао председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића и опозицију из Републике Српске да се уједине о овом питању.
Додик је за "Глас Српске" рекао да на нивоу БиХ не може бити донесена више ниједна одлука, нити закон док на дневни ред не буде стављен и усвојен закон о Уставном суду, који ће елиминисати странце из тог суда.
- Не тражимо да буде заустављен живот, него одлучивање. Уставни суд упорно користи ове ствари за обрачун са Српском и потребно је довођење ове институције у ред да би радила према закону и да у њој одлучују једино домаће судије - рекао је Додик.
Он је додао да нигде у свету не постоји уставни суд чији рад није регулисан законом.
- Мешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа - рекао је Додик.
Према његовим речима, Република Српска ће наставити да слави Дан Републике 9. јануара и у томе је неће омести никакве одлуке Уставног суда.
Додик и лидер ХДЗ Драган Човић у октобру су најавили да ће ове две странке у парламент БиХ упутити заједнички предлог закона о Уставном суду БиХ, којим би била омогућена замена страних судија домаћим и онемогућено прегласавање на штету једног народа.
Представници Републике Српске сагласни су да је овај закон неопходно донети што пре, нарочито након што је 1. децембра Уставни суд прихватио захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за решавање уставноправног спора БиХ са Републиком Српском и поништио резултате референдума који је одржан 25. септембра, наводи "Глас Српске".
Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА