Најновије

ПОСЛЕ СКАДАРЛИЈСКЕ ЛИЛИ МАРЛЕН... Ево које песме су цензурисане по кафанама!

Прича о кувару једног скадарлијског ресторана који је покушао да спречи музичаре да немачким туристима одсвирају песму "Лили Марлен", узбуркала је јавност.

Скадарлија (Фото: Јутјуб)

Бендови познати по наступима по кафанама, кафићима, сплавовима, као и на свадбеним журкама, не крију да репертоар прилагођавају публици, те да имају своју границу толеранције до које испуњавају музичке жеље.
Међутим, и Београђани тврде да су се често сусретали са „ничим изазваном цензуром“.
- Били смо на прослави у једном кафићу-кафани на Врачару. Било је сигурно стотинак гостију, објекат пун, атмосфера сјајна. Бенд који је свирао испуњавао је све жеље, па су се ређале македонске, црногорске, босанске ноте. И тако све док негде око поноћи певач на нашу молбу да отпева популарну Бајагину песму "Пада влада", из култног филма "Професионалац", није одговорио: „Извините, то нам није на репертоару“ – испричао је Зоран М. уз напомену да жеља није имала ама баш никакве политичке конотације.
А песма која је снимљена још 2003. године променила је до сада влада и влада...
Да се весеља не морају нужно завршавати на леп начин говори и пример једног музичара коме је гост у ресторану почупао дугмиће на хармоници због песме која му се није допала.
- Ми у принципу имамо јако добро клијентелу, али дешавало се неколико пута да дође до инцидената. У Кикинди је свадба била македонско-српска, па се један од пријатеља младожење бунио због репертоара са неколико македонских песама, након чега ми је ишчупао дугмиће на хармоници. То је само један случај, али заиста их није било много – каже Александар Ристић из једног бенда.
Многи за себе кажу да свирају разноврсан репертоар, али да ипак постоје границе када је реч о националистичким песмама или онима које би могле да доведу до сукоба међу гостима.
Јован Шолаја из другог бенда сматра да су националистичке песме нешто што може да изазове проблеме „на гостовањима“, као и да они избегавају да их свирају. Међутим, „све зависи од места на којем се организују свирке“.
Већина музичара избегава да свира песме које би могле да буду увредљиве по било којој основи, јер сматрају да је главни циљ добар провод и да политичким препуцавањима нема места.
- Ми не изводимо такве нумере, патриотске песме нису у нашем репертоару, тако да нисмо имали лоших искуства. Не бих могао да се сетим ниједног сличног – истичу из још једног бенда. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА