Најновије

ЗА ЊИХОВЕ ЖРТВЕ НЕМА ПРАВДЕ: Овако изгледају суђења несавесним лекарима у Србији

Марифетлуци у случају Александра Ивице - хирурга осуђеног на 11 месеци кућног затвора због смрти Маријане Јојкић (30), чију је пресуду писарница Основног тужилаштва у Панчеву "затурила" – подсећају нас на низ бизарних судских поступака у суђењима несавесним лекарима.
Илустрација (Фото: flickr.com/30074436@N05)

Илустрација (Фото: flickr.com/30074436@N05)

Дуготрајни и конфузни судски процеси и благе казне окривљенима основне су карактеристике суђења лекарима који су несавесним лечењем изазвали смрт пацијената у Србији.

Случај "Децедра"

Оштећена: Јелица Радовић (19) Окривљени: Светлана Сремчевић, директорка клинике, хирург Славко Томић, и анестезиолози Миодраг Стојановић и Оливера Јеремић. Шта се догодило: Јелица Радовић је оперисала чукљеве 5. септембра 2006. године на клиници "Децедра", а њени родитељи су наредног дана приметили да јој је лоше. Јелица је 8. септембра пребачена у Гинеколошко-акушерску клинику и после у Ургентни центар, где су лекари утврдили да има сепсу. Преминула је 9. септембра 2006. године. Ток поступка: У девет година суђења видели смо две првостепене пресуде: прву је оборио Апелациони суд 2013. године, а друга је изречена у августу прошле године и још увек није правоснажна. Осим бројних одлагања рочишта, суђење је обележила пре свега “недоумица” око разлога смрти тинејџерке, а вештачење је обављано и довођено у питање више пута. Поступак је открио и озбиљне пропусте у начину лечења у "Децедри", због коих је пред судом "испаштала" и сама директорка клинике. Пресуда: Хирург Славко Томић, и анестезиолози Миодраг Стојановић и Оливера Јеремић осуђени су на по 15 месеци затвора као и 2 године забране рада у медицини. Директорка клинике осуђена је на годину дана условно са роком провере од четири године, као и 10 година забране управљања медицинским установама. И даље неправоснажно.

Случај "Беоклиника"

Оштећена: Јелица Панић (25) Окривљени: Анестезиолог Братислав Стаменковић, гинеколог и оснивач и директор "Беоклинике" Миодраг Станић и интерниста Драган Станојевић. Шта се догодило: Девојка из Параћина требало је да буде подвргнута рутинској операцији ласерског уклањања ранице на грлићу материце у "Беоклиници". Стање јој се, међутим, нагло погоршало. Пребачена је на ВМА где је после осам дана дубоке коме преминула, у јуну 2010. Ток поступка: Три године након смрти Јелице Панић – у септембру 2013. године - предмет је коначно стигао до суда. Суђење је потом трипут одлагано из различитих разлога, између осталог и због нове мреже судова, због чега је крајем 2013. промењен тужилац и судија. Претрес је коначно почео у марту 2014. и од тада траје у спором ритму са доста одлагања. Крајем прошле године поново је дошао у фокус јавности због могућности да се процес додатно успори променом поступајућег судије Другог основног суда, који ће каријеру вероватно наставити у парничном а не кривичном одељењу. Пресуда: Далеко је чак и првостепена а камоли правоснажна пресуда, иако је од смрти девојке прошло скоро шест година.

Случај "Перфекта"

Оштећена: Ања Граховац (3) Окривљени: Власник клинике "Перфекта" Дејан Милутиновић, анестезиолог Станој Глишић, офтамолог Божидар Илић, техничар Милан Васиљевић. Шта се догодило: Девојчица је преминула након рутинске операције катаракте на поменутој клиници, када је грешком лекара остала без кисеоника и упала у кому у мају 2007. Захват је обављен 21. маја 2007. године, али се Ања није будила из анестезије. У коматозном стању била је све до 4. јуна, кад је преминула. Ток поступка: Оптужница је подигнута 2009. године, суђење је почело током 2010, а запело је због неколико неуспелих вештачења. Такође, одлагано је и због болести једног од оптужених лекара. Све сумње око узрока смрти девојчице требало је да отклони супервештачење судскомедицинског одбора београдског Медицинског факултета у фебруару 2013, на које се чекало годину дана. Крајем 2013. године суђење је одложено на неодређено време, док се не изабере нови судија, када је све кренуло из почетка. Суђење је укупно четири пута прекидано због промене судија(!?). Пресуда: Не назире се крај агонији породице Граховац.

Случај "Теодора Јовановић"

Оштећена: Теодора Јовановић (5) Оптужени: Владимир Ранковић Шта се догодило: Девојчица је на дечје одељење болнице у Ваљеву примљена 30. септембра 2009. Дете је примљено у болницу са боловима у стомаку, повраћала је и била малаксала. Уместо да јој буде извађена крв и да буде задржана у болници, лекар је Теодору вратио кући, после чега јој се стање погоршало, па је сутрадан, након неуспешне реанимације, преминула у истој болници. Ток поступка: Лекар је најпре 2014. осуђен на минималну казну од годину дана затвора, иако је максимална казна за ово дело износила осам година. У образложењу је наведено да је Ранковић "очигледно несавесно поступио и тиме проузроковао погоршање њеног стања, тако што сем физикалног прегледа није спровео ниједну другу дијагностичку процедуру, иако је дете примљено малаксало са боловима у трбуху и повраћањем". Апелациони суд је потом укинуо ту пресуду, тражећи да се усклади мишљење судских вештака и комисије Министарства здравља за спољну проверу рада лекара. Вештачење у поновљеном поступку се и даље чека. Пресуда: Једна оборена – на годину дана. Поновљени поступак траје… Прочитајте још:   Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА