Најновије

Курц: Кад Аустрија затвори своје границе за избеглице, исто ће урадити и Србија

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц очекује да ће, након што Аустрија затвори своје границе за избеглице, Словенија, Хрватска, Србија и Македонија, такође зауставити избеглице.
Себастијан Курц (Фото: Јутјуб)

Себастијан Курц (Фото: Јутјуб)

Он је, након сусрета са шефом албанске дипломатије Дитмиром Бушатијем у Тирани, у четвртој земљи на његовој балканској турнеји започетој у недељу увече, истакао да је теоретски могуће да ће се преусмерити избегличка рута. Бушати је казао да ће, када македонско-грчка граница буде затворена, суседне државе доспети у центар избегличке кризе. "Ми пратимо све могуће руте које би могле користити избеглице", нагласио је он. Албанија, према његовим речима, већ је израдила, заједно са УНХЦР-ом, план за савладавање избегличке кризе. Као и све остале земље западног Балкана, Албанија има ограничене људске и финансијске ресурсе, додао је он истичући да ће Тирана, у сарадњи са суседима обезбедити границе. Тренутно се, додаје Бушати, не помишља на затварање граница. Он се захвалио свом аустријском колеги на неограниченој подршци у процесу приближавања Албаније ЕУ. Посета, како истиче, је сигнал који охрабрује Албанију у реформском процесу. Као и претходно у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, Курц је и у Албанији представио заједнички акциони план за унапређење билатералних односа у текућој години. Курц је најавио да ће Аустрија, као раније за Србију, радити на савезу држава чланица ЕУ за отпочињање приступних преговора са Тираном. Састанак Пријатеља Албаније, према Акционом плану, требало би да буде одржан још у првој половини ове године. Претходно, Албанија мора још да спроведе реформу правосуђа, на којој инсистира ЕУ, а пошто се ради и о уставној реформи, влада за промене мора придобити и опозицију. "Реформа правосуђа је камен темељац за почетак преговора са Бриселом", поручио је Курц додајући да ће се то одразити позитивно и на инвестициону климу, као и правну сигурност. Курц је, током посете, потписао Меморандум о разумевању у области туризма са министром привреде Албаније Арбеном Ахметајем. Током вечери, Курц је присуствовао пријему за аустријске предузетнике у Албанији.
Прочитајте још:Тачи спрема одмазду ако не постане председник КосоваМЕСТО ЗА ЗАСЛУЖНЕ ЧЛАНОВЕ: Колико саветника заиста има премијер?СМЕ ЛИ ЈОШ НЕКО ОВО ДА ПИТА? „Истражите како је Барања одузета Србији и дата Хрватској“
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА