Најновије

Наша деца пију ове 2 намирнице сваки дан, а ово су тешке последице

Стручњаци кажу да ранији пубертет може бити опасан за метаболизам. За девојке, код којих рано почиње менструација јавља се фактор ризика за депресију током адолесценције и рака дојке у одраслом добу.
Дечурлија... (Фото: strangenotions.com)

Дечурлија... (Фото: strangenotions.com)

Пубертет је прекретница у животу једног дечака или девојчице која се јавља када постају полно зрели. Дечаци обично достигну зрелост у доби између 12 и 16 година, док девојчице достижу нешто раније, између 10 и 14 година старости. Главне карактеристике пубертета за дечаке укључују стидне длаке, раст гениталија и прву ејакулацију. Код девојака стидне длаке, развој дојки и почетак менструације. Недавна истраживања откривају да девојке улазе у пубертет раније него икада пре. Просечна старост за развој дојке је сада 9 година.

Зашто младе девојке улазе у пубертет у тако раном добу?

Прерани пубертет је изазван превременим ослобађањем хормона. Студије су показале да поремећен ендокрини систем хемикалијама су главни фактор који томе доприноси. Осим тога, стручњаци кажу да ранији пубертет може бити опасан за метаболизам. За девојке, код којих рано почиње менструација јавља се фактор ризика за депресију током адолесценције и рака дојке у одраслом добу.

Кофеин и аспартам криви за рани пубертет код девојчица и настанак рака

Према недавној студији објављеној у Аmеricаn Јоurnаl оf Clinicаl Nutritiоn, висока потрошња кофеина су кривац за рани пубертет код девојчица. Национални институт за срце, плућа и крв пратила је 1.988 девојака у периоду од 10 година. Отприлике половина су биле белкиње, а друга половина Афроамериканке. Истраживачи су видели потенцијалну повезаност између кофеинских напитака, вештачки заслађених сокова и ране менструације. Такође су испитивали везу између раног пубертета и уноса кофеина, сахарозе, фруктозе и аспартама. Резултати истраживања утврдили су да потрошња кофеина и вештачки заслађених напитака као што је аспартам, негазирани воћни напици, газирани сокови и ледени чај такође изазивају ран пубертет. Девојке које су конзумирале веће од 1,5 порције дневно, имале су 24 одсто веће шансе да започну пубертет у ранијем добу, у поређењу са девојкама које су пиле мање од два заслађена пића недељно. Такође недавна студија показала је висок ризик код девојчица које имају већи унос соли у исхрани.

Последице раног пубертета код девојчица

Као што је поменуто, девојке које добијају рано менструацију су под ризиком за депресију и карцинома дојке у одраслом добу. Недавна студија у јануару 2016. године објављена у часопису “Психонеурокринологија” потврдила је да је прва фаза пубертета повезана са депресијом и имунитетом код особе. Када су мерени имунолошки маркери код деце која апролазе кроз пубертет, научници су открили да је 30 одсто већи ризик осетљиви рака дојке. Такође, ризик се смањује сваки пут уколико се менструација касније појави.

Држите децу подаље од хемикалија

Кофеин, аспартам, шећером заслађена пића, као и соли нису једине хемикалије које узрокују рани пубертет. Хемијски адитиви, генетски модификована храна, хормони и антибиотици у месу. Чак и загађивачи животне средине играју своју улогу. Због тога је важно да заштитите своју децу ограничавањем уноса штетних хемикалија уносом здраве органске исхране, пробиотске хране као и додатка витамина Ц. Никад није касно да почнете.
Прочитајте још:РУСКА МАСТ: После 10 дана, од болести остаје само успомена! (РЕЦЕПТ)Мислили сте да је у флашираној води само обична вода? Она садржи и ова 4 одвратна састојкаШта треба да пијете за боље ментално, духовно и физичко здравље?
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА