Најновије

Џихадисти спремају нападе надомак Европе

Неколико команданата такозване Исламске државе протеклих месеци се 'преселило' из Ирака и Сирије у Либију, тврди један од водећих либијских обавештајаца. Он је за Би-Би-Си рекао како је у град Сирт, родни град Моамера Гадафија над којим је ИД преузела контролу прошле године, пристигао и повећан број страних бораца. Они наводно планирају нападе и на Европу јер је из Либије то далеко лакше извести него из Сирије.
Џихадисти (Фото: syriahomenews.com)

Џихадисти (Фото: syriahomenews.com)

Представници 23 земље, укључујући САД и Велику Британију, сусрели су се у Риму у уторак како би расправљали о растућој претњи Исламске државе у Либији. Несугласице двеју конкурентских влада које полажу право на власт у Либији омеле су напоре у борби против терориста у тој држави. Верује се како је уз то ИД добила подршку неких поборника Гадафијевог негдашњег режима. - Већина бораца ИД у Сирту су странци, око 70 одсто. Углавном су то Тунишани, а онда следе Египћани, Суданци и нешто Алжираца. Томе додајте Ирачане и Сиријце. Већина Ирачана су бивши војници Садама Хусеина - рекао је за Би-Би-Си шеф обавештајне службе у граду Мисрати, Исмаил Шукри. Мисрата се засад успева да се одупре насртајима ИД. Шукри је казао како су команданти Исламске државе пронашли уточиште у Либији након што су коалиционе снаге интензивирале ваздушне ударе на Ирак и Сирију. - Неки чланови ИД, посебно они који су им јако важни, овде су пронашли спас. Либија је за њих сигурна лука - казао је Шукри. Либију су због растуће присутности Исламске државе већ прозвали Западним калифатом. Власти у Мисрати казале су како припремају напад на Исламску државу у Сирту. Али, у граду Абугреину, 120 километара јужно од Мисрате, кажу да офанзива на Сирт засад није на видику. Онде се, иначе, налази последња линија одбране иза које све путеве контролише ИД. Командант Батаљона 166 из Абугреина Мухамед ал Бајуди признаје да никаква офанзива без међународне подршке не долази у обзир, односно била би осуђена на неуспех јер тамо тренутно има упола мање бораца него што их има ИД. Запад још увек вага шта да учини у погледу Либије. Већина држава је рачунала с формирањем владе националног јединства, у коју би ушли људи из конкурентских влада, али упркос постигнутом споразуму ствар је убрзо пропала. Амерички председник Барак Обама рекао је у уторак како ће САД и даље настојати да спрече Исламску државу да се учврсти у Либији. - Наставићемо акције тамо где имамо чисте оперативне могућности и јасну мету на уму - рекао је Обама. Он је рекао како ће САД сарађивати са својим коалиционим партнерима како би обезбедиле да "када видимо прилику одмах и спречимо ИД да се укопа у Либији, да их и искористимо".

Расуло после Гадафија

Либија обележава пет година од револуције, а земља је тренутно у грађанском рату, док Исламска држава све више повлачи конце. Грађански рат између коалиције милиција Либијске зоре која контролише Триполи и изабраног парламента у Торбуку трајао је од лета 2014. Реч је о сукобу у којем је погинуло 5.000 људи, због којег је пропала економија, а отприлике пола милиона људи остало је без кућа.
Прочитајте још:ХАФИНГТОН ПОСТ: Русија себе поново доживљава као силу равну Западу – по утицају и војној моћиЧуркин: Турска помаже у врбовању бораца за Исламску државуНАШАО ПОВОД: Ердоган користи терористички напад у Анкари за инвазију на Сирију?!
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА