Најновије

РУСИЈА: Ни корак даље у НАТО!

У еху ратификације Споразума са НАТО-ом у Скупштини Србије, оштро је одзвонио глас Русије која је испоставила Београду питање српске војне неутралности.
Владимир Путин и Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Владимир Путин и Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Споразум оверен у парламенту протеклог викенда у сенци празничних дана уочи Сретења, изазвао је накнадна препуцавања премијера Александра Вучића са делом српске деснице у којој је најгласнија Демократска странка Србије. Вучић тврди да Србија остаје војно неутрална, али је НАТО потребан као савезник да штити српски народ на Косову и Метохији.

Избегавање референдума

- Да ли можемо од НАТО-а да тражимо да заштити Србе на северу Косова, а да му не допустимо да дође на север Косова? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери (опозиција) - рекао је Вучић. Москва је реаговала преко Марије Захарове, представнице руског Министарства спољних послова, која је уочила да Србија развија односе са НАТО-ом, али уз опомену да Русија рачуна да ће се власти у Београду придржавати војне неутралности. Према речима председника Центра за стратешке алтернативе Александра Митића, усвајање овог закона није добра вест за неутралну Србију, јер поново помера клатно ка јачању сарадње са НАТО-ом у односу на остале актере међународне сцене, а пре свега Русију. Он објашњава да формално закон не значи корак ка чланству у НАТО, али и да постоји могућност да Србија мимо знања грађана постане део алијансе. - Србија је потписала ИПАП, што је максимум који држава може да усвоји, а да се формално не определи за чланство у НАТО-у. За улазак је потребан захтев за Акциони план за чланство (МАП). Међутим, проблем је што се одлука о МАП може донети на основу одлуке Владе без консултовања парламента и грађана - појашњава овај стручњак за међународне кризе како Србија може да се нађе у предворју НАТО-а када за референдум буде прекасно. Председница ДСС-а Санда Рашковић-Ивић тврди да се законом НАТО уводи у Србију и без формалног уласка у алијансу, а Србија сврстава у антируски војни савез.

Борбена моћ сведена на нулу

- Сво позадинско обезбеђење предаје се у руке НАТО-а и на нулу своди борбена готовост Војске Србије и угрожава безбедност земље. Србија добровољно уступа територију, ваздушни простор и инфраструктуру НАТО-а, и допушта приступ државним и приватним објектима, укључујући и оне у којима се врше испитивања и пробе, омогућава се размена поверљивих информација, гарантује дипломатски имунитет и читав низ других привилегија - указала је Рашковић-Ивић.
Прочитајте још:Борис Тадић: Дачић се прави мртав као опосум!Дуга рука Хашког трибунала над Србијом
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА