Најновије

Николић још не подиже рампу за НАТО

Да ли ће војници и особље НАТО имати слободан приступ целој територији Србије, имунитет по Бечкој конвенцији и низ других привилегија, требало би да буде познато до краја фебруара, када истиче рок да председник Томислав Николић парафира Закон о сарадњи са Алијансом у области логистике.
Фото: Служба за сарадњу са медијима председника Републике

Фото: Служба за сарадњу са медијима председника Републике

По Уставу, шеф државе има две недеље од усвајања закона у парламенту да га потпише или врати посланицима на поновно разматрање. А овај документ аминован је у Скупштини прошлог петка, 12. фебруара. У Председништву је речено да је закон тренутно на детаљном читању, али прецизну информацију о томе да ли ће и када ће бити потписан нису могли да нам дају. Представници Владе поручују да овим актом наша земља само почиње да примењује обавезе које је преузела још пре скоро деценију, да се иза њега не крију никакве "замке", нити је то још један корак ка чланству у НАТО или прст у око Москви. Премијер Александар Вучић нагласио је да је НАТО важан партнер Србије у заштити наших сународника на КиМ. Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да споразуми и закони који регулишу нашу сарадњу са Северноатлантским савезом нису удар ни на наш суверенитет ни на војну неутралност, којој Србија остаје доследна: - Србија практично спроводи оно на шта су се обавезале претходне владе. Сарадња са НАТО није препрека ни партнерству са Русијом, која такође сарађује са Алијансом у оквиру Партнерства за мир. Против Владе се води бескрупулозна кампања да с једне стране водимо Србију у нато, а с друге да смо се сувише приближили Москви због Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Влада води јасну политику: војна неутралност, чланство у ЕУ и пријатељски односи с Русијом. Закон о сарадњи са алијансином Организацијом за подршку и набавку (НСПО) и Агенцијом за подршку и набавку (НСПА), који су посланици парафирали прошлог петка, практично представља детаљну разраду двају кровних споразума о којима је већ постигнут договор са НАТО. То су споразуми СОФА (о заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфраструктуре у Србији) и ИПАП (Индивидуални акциони план партнерства са НАТО). Овим документима се, између осталог, предвиђа да војници НАТО, као и оружане снаге земаља припадница ПзМ, могу да пролазе територијом Србије у униформама, без пасошких и других контрола, и да користе наше ресурсе, али само уз дозволу српских власти. У случају да почине неко кривично дело или прекршај, осим наших судских органа могу им судити и војни судови земље из које долазе. Игор Новаковић, из Центра за међународне и безбедносне послове, каже да исте уговоре са Алијансом имају и многе друге земље које нису њене чланице, попут Аустрије, Шведске, Финске: - Окружени смо чланицама НАТО, укључујући и Црну Гору која ће то ускоро постати, и наш стратешки интерес су бољи односи са Алијансом. Замислите како би изгледала безбедност Срба на Косову у данима када Приштина обележава проглашење независности да тамо нема трупа земаља које су у НАТО.

Војно ћете ојачати, а о чланству одлучују грађани

Нови амерички амбасадор у Београду Кајл Скат изразио је задовољство унапређењем сарадње Србије и НАТО и поручио да је одлука о чланству искључиво на грађанима Србије. - Верујем да ће сарадња са НАТО помоћи Србији да ојача сопствене војне способности, да постане стуб стабилности у региону, али и да има ефикаснију улогу у међународним мировним операцијама у свету - рекао је Скат за Бету. Он је уверен да је Србија одлучна да настави проевропски курс и да ће САД учинити све да је подрже на том путу. Према његовом мишљењу, предстојећи председнички избори у САД неће променити политику Вашингтона према Европи и Балкану. Говрећи о Косову, амбасадор је подсетио да САД и Србија имају различите ставове по питању признавања независности, нагласивши да је сада кључно фокусирати се на нормализацију односа Београда и Приштине.

Русији исти услови

Србија, коју Москва сматра главним савезником на Балкану, направила је крупан корак према НАТО, пише московски дневник "Комерсант". Лист наводи да је мало вероватно да ће председник Николић, иако заступа јаче проруске позиције, уложити вето на споразум са НАТО и одлучити се на конфронтацију с премијером. Дневник подсећа да Србија треба да пружи исте услове и за Русију - у оквиру хуманитарног центра у Нишу.
Прочитајте још:РУСИЈА: Ни корак даље у НАТО!Чепурин: Вучић ми је потврдио „војну неутралност“Дачић: Хоћемо неутралност, чланство у EУ и братске односе са Русиjом
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА