Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Српски амбасадор у Москви тврди да се "Србија ускоро прикључује Евроазијском савезу"

МОСКВА - Славенко Терзић, српски амбасадор у Москви, како преноси Радио Слободна Европа, изјавио је да Србија не намерава да улази у НАТО алијансу, као и да се неће прикључити санкцијама против Русије.
Путин и Николић (Фото: ЈуТјуб)

Путин и Николић (Фото: ЈуТјуб)

"Србија никада неће увести санкције Русији!" - рекао је Терзић. Међутим, то није све, он је најавио да ће српски председник, Томислав Николић, у званичну посету Москви доћи 9. марта и да очекује да се сретне са руским председником Владимиром Путином, а уз то је, преноси Радио Слободна Европа, рекао и нешто што би могло потпуно затрести геополитичке позиције целе Европе, а то је да Србија ускоро намерава да се прикључи Евроазијском економском савезу. "Русија је наш традиционални савезник и Србија намерава ускоро да се прикључи Евроазијском економском савезу који предводи Русија." - каже амбасадор Терзић. Подсећамо, Николић је изјавио да постоји спреман споразум који би Русији дао иста права као НАТО алијанси и да очекује потписивање истог, али споразум којим би Србија ушла у Евроазијски економски савез би потпуно променио стратешко одређење Србије. Иако би реално Србија тек у тој форми била остварена као "Србија између Истока и Запада" каквом је често описује велики број домаћих политичара, тешко да је овакав споразум остварив без огромних трвења са Западом и Европском Унијом. "У садашњој консталацији ствари, ЕУ би ово доживела као велики пораз своје политике и губитак Србије из сфере евроатлантског утицаја. Међутим, Србија на паметан начин, уз дипломатско-нуклеарни штит Русије, може да одигра игру "специјалног статуса у оквиру ЕУ" и да се тако тихо извуче из канџи, баш као што је то учинила и Велика Британија која је практично иступила из ЕУ, заузевши "специјални статус" којим бива искључена из свих интерних политичких интеграција ЕУ", каже за Правду, Вјекослав Церовина, уредник блога "+Евроазија+Србија+". Остаје да се види о чему је то говорио Славенко Терзић у својој изјави коју преноси Радио Слободна Европа и да ли се влада Србије одлучила за прогресивније спровођење политичке тезе "о Истоку и Западу". Да ли је реч о проширењу одређених трговинских споразума или реалном ступању у процес својеврсног чланства у Евроазијском економском савезу или можда пак само лоше пренетој изјави од стране медијске куће Радио Слободна Европа...
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Предигра са НАТО је завршена, сваки следећи потпис био би пун улазак у тај савезНОЋНА МОРА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Синоним ваздушне моћи – Сухој Су-35С (ВИДЕО)
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА