Најновије

МАРКОВИЋ О УБИСТВУ СРБА У ЛИБИЈИ: Американци изгубили свако морално право да нас условљавају

БЕОГРАД - Неприлично је трагедију наших дипломата користити за јефтине политичке гестове као тражење оставке Ивице Дачића. Тадић није рецимо помињао одговорност САД, што је можда очекивано он неког ко је потписао споразум о некажњивости америчких војника на нашем тлу, каже Предраг Марковић, потпредседник СПС, поводом захтева СДС да министар спољних послова Србије Ивица Дачић поднесе оставку због погибије дипломата у Либији.
Предраг Марковић (Фото: Јутјуб)

Предраг Марковић (Фото: Јутјуб)

Он каже да су, "шире гледано, Американци сада изгубили свако морално право да нас условљавају браћом Битићи". - Да подсетимо, они су убијени као борци ОВК. А наше дипломате су страдале као цивили и заробљеници америчких непријатеља - наводи Марковић. Он поставља питање да ли због тог споразума са Американцима из 2007. Тадић мора да оправдава САД и напада Дачића. Након вести о погибији двоје српских дипломата у Либији, СДС, Бориса Тадића затражила је оставку ресорног министра јер сматра да је трагедија која се догодила у Либији директна одговорност министарства којим он руководи. У СДС су напоменули да је већина држава повукла своје дипломате из Либије са појавом првих безбедносних ризика, док Србија то није учинила. Дачић је у изјави за агенцију Бета оценио захтев СДС као "најнижи људски чин представљен као политички став". Према речима Дачића, јасно је да "овом губитнику", како је назвао Тадића, "чак и погибија државних службеника на дужности служи само као повод за предизборну кампању и прилика да са дна политичке Србије поново искаже своје неугасле амбиције". Он је упитао Тадића зашто није затворио амбасаду Србије у Либији, јер је рат у тој земљи почео 2011. када је он био председник Србије. Након овог одговора лидер СДС је у отвореном писму написао да је Дачићев напад на њега "служио искључиво сврси сакривања његове директне одговорности за ову трагедију". Он за погибију српских држављана директно окривљује Министарство спољних послова и због тога сматра да Дачић мора хитно бити смењен са места министра спољних послова. "Дакле, уместо да Ивица Дачић поднесе оставку као морални чин, он је наставио да износи неистине и да се обраћа као председник једне странке другој уочи предизборне кампање. Управо из разлога што не желимо да учествујемо у томе, нећу ни одговорити на његове увреде", написао је Тадић. Тадић наводи да Амбасада у Либији није затворена током његовог председничког мандата јер би, у околностима грађанског рата који је буктао, затварање амбасаде значило остављање на цедилу хиљаде наших грађана који су били на раду у Либији. Он додаје да тада амбасаду нису затвориле ни друге земље са сличним проблемом. "Управо због тога смо одмах по избијању рата започели врло сложене и високо ризичне операције спасавања наших грађана из Либије, а наша амбасада тамо је имала своју значајну улогу у томе. Та операција је завршена непосредно пре него сто је завршен мој председнички мандат, а резултат те операције је чињеница да смо успели да спасимо 1.300 наших грађана из ратом захваћених територија и да није изгубљен ниједан једини људски живот." Међутим, нејасно је зашто амбасада није затворена након завршетка те операције у мандату ове владајуће коалиције и то је одговор који нисмо чули ни од премијера ни од министра спољних послова.
Прочитајте још:МРАЧНА ТАЈНА АМБАСАДОРА: Потежица био права мета отмичара због нерашчишћених рачуна са криминалцима?!Чепурин: Парадоксално је што Београд понашање САД не схвата као непријатељско
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА