Најновије

Стефановић: Не остављајмо Грчку на цедилу

Ако Немачка или Аустрија не затворе границе, ниједна балканска земља то неће учинити. Ми ћемо се понашати тачно онако као те две државе. Не постоји, заиста, неки прави начин да се заустави миграција. Може се затворити један део граница, али мигранти ће онда пролазити кроз друге државе, где је мање присутна полиција и где су мање контроле.
Небојша Стефановић (Фото: nebojsastefanovic.rs)

Небојша Стефановић (Фото: nebojsastefanovic.rs)

Ово је поручио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, уочи данашње конференције у Бечу о мигрантима на Западном Балкану. У интервјуу за бечки лист "Стандард", Стефановић је рекао да је на том скупу могло да буде донето заједничко решење и да се избегну неспоразуми да су присутни предстаници Грчке. А та земља није позвана и уложила је дипломатски протест. - Као неко ко живи у овом делу света нисам за то да Грчка буде остављена на цедилу. Без укључивања Грчке не може бити донето заједничко решење - поручио је министар, и додао да би затварање македонско-грчке границе био велики терет по Атину. Према речима Стефановића, земљама Балкана на скупу у Бечу потребан је одговор на питање - да ли је новоуведени документ важећи за све државе дуж балканске руте: - Бесмислено је да свака земља појединачно донесе одлуку о томе ко може да настави даље. Ако земље одредишта не прихаватају више економске мигранте, онда бисмо ми, такође, требали да развијемо стратегију шта ћемо радити када се они буду нагомилавали на границима Грчке и Македоније. Али то мора да буде изречено отворено, да људи не би кретали на бесмислено путовање ка Европи које не могу окончати у Немачкој. На питање колико миграната Србија може да пропусти даље, министар унутрашњих послова је одговорио: - Мигранти не желе да остану у Србији. Није питање да ли ћемо ми пустити 5.000 или 10.000 људи у земљу, већ ко има право да буде пропуштен. Ако мигранти већ једном стигну до Словеније и Аустрије и онда буду враћени, шта ћемо ми онда са њима? Ако их пошаљемо у Македонију, остаје отворено, да ли их Македонија може послати у Грчку? И чак и ако их пошаљу у Грчку, шта ће Грчка радити са њима? Биће тешко да их пошаље у Турску. Одговарајући на питање зашто Србија не пропушта више држављане Авганистана, Стефановић је одговорио да то није питање става Србије: - Ако је Аустрија спремна да прихвати Авганистанце онда ћу лично да се побринем да сви буду смештени у аутобусе и директно превезени у Беч. Међутим, ако Аустрија каже да их не прима, зашто би то чинила Србија. Он је додао да је Србија забранила улазак Авганистанцима, након што их је Хрватска вратила: - Кад нам је постало јасно да Авганистанци не могу у Хрватску престали смо да их примамо из Македоније. Они се декларишу као економски мигранти и третирају се исто као и Мароканци. Сви, који се декларишу као економски мигранти се не пропуштају. Међутим Србија, није припремљена на то да постане сабирни центар за све непожељне мигранте у Европи. Министар је позвао и да се престане са узајамним оптужбама, јер нико није допринео актуелној кризи: - Нико од нас, ни Аустрија, ни Немачка, ни Србија, нисмо ничим допринели да провоцирамо ову кризу. Мени није јасно да ли питање економских миграната треба да буде одлучено на основу држављанства, или у зависности од тога из којих делова земље они долазе.
Прочитајте још:ЈОШ ЈЕДНА КОАЛИЦИЈА ПРЕД РАСПАДОМ? Зелени незадовољни Тадићем, понуде СПС и СНССНИМАК ИЗ СКУПШТИНЕ О КОЈЕМ ПРИЧА СРБИЈА: Погледајте шта је урадио Живковић, ко је кога вређаo и ко је био пијан (ВИДЕО)РАЗДОР МЕЂУ НАПРЕДЊАЦИМА: Радомир Николић љубоморан на Гашића
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА