Најновије

Хемијско оружје Исламске државе (ВИДЕО)

Новинарима је одобрен је приступ складишту где је Исламска држава чувала хемијско оружје које је користила у терористичким нападима против ирачких цивила и снага безбедности у провинцији Анбар.
Хемијско оружје ИД (Фото: Спутњик принтскрин)

Хемијско оружје ИД (Фото: Спутњик принтскрин)

Снимци са лица места показују официра локалних самоодбрамбених снага који говори о хемијском једињењу познатом као винил-трихлорсилан, које је идентификовано од Уједињених нација као опасна супстанца. Винил-трихлорсилан оштећује кожу, очи и респираторни систем. Може изазвати оштећење ткива, довести до тешких опекотина и слепила. Претерано излагање овој хемикалији може довести до озбиљне болести или смрти.„Терористи ИД постављали су ову хемикалију у мине и пројектиле којима су нападали цивиле и безбедносне снаге. Ова хемикалија изазива гушење“, објаснио је официр. Локалне снаге самоодбране откриле су складиште у индустријској зони западног Рамадија, главног града покрајине Анбар, који је шест месеци био под контролом терориста. „Хемикалије су чуване у овима кесама (као и канистерима), али ја не могу да их отворим зато што немам маску и рукавице. Хемикалија има оштар мирис. То је ИД користио за нападе на цивиле и снаге безбедности“, каже официр Петог пука самоодбране у Анбару.Видео-снимак показује да су неки од канистера који су откривени у складишту празни, али да има још 40 неотворених контејнера. Ирачке снаге безбедности већ су пребациле део хемијског оружја у сигурну зону, рекао је извор који је инсистирао на анонимности. Извор је додао да су војници морали да уклоне све експлозивне направе на путу до складишта. Војска је обезбеђивала околину и никоме није било дозвољено да приђе складишту. ИД је користио винил-трихлорсилан против бораца Пешмерги и Јазида на периферији Синџара 11. фебруара, услед чега су 23 особе имале отежано дисање и опекотине. Повређени су пребачени у болницу у граду Дохук, главном граду истоимене провинције у Ирачком Курдистану.
Прочитајте још:НЕИЗВЕСНОСТ ПРИМИРЈА: Русија забринута због активности Турске и СаудијацаБИТКА ЗА „ПУТ ЖИВОТА“: Офанзива сиријских „Тигрова“, либанског „Хезболаха и Палестинаца на ИДРуси: „Бомбардоваћемо све који не буду поштовали примирје“
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА