Најновије

НАЈБИЗАРНИЈА ПРЕСУДА У ИСТОРИЈИ: 3-годишњи дечак осуђен на доживотну робију!

Војни суд у Египту осудио је трогодишњег дечака на доживотну робију због наводног учествовања на протесту на којем су убијена тројица полицајаца. Да све буде још апсурдније, протест се догодио у јануару 2014. када је маленом Ахмеду било тек 16 месеци.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

У овом крајње бизарном случају у питању је очигледна замена идентитета који је суд игнорисао приликом изрицања пресуде. Дечак Ахмед Мансур осуђен је заједно са с још 115 других учесника протеста – присталица свргнутог египатског председника Мохамеда Морсија оптужених за убиство троје људи и уништавање јавне и приватне имовине.

Суд није уважио ни дечаков родни лист

Када су недуго након протеста полицајци дошли да ухапсе Ахмеда, схватили су да је реч о маленом дечаку, па су уместо њега привели његовог оца Мансура. Он је у притвору провео четири месеца пре него што га је судија пустио на слободу. Адвокати су у међувремену суду приложили Ахмедов родни лист уверени да ће тиме срушити оптужницу против њега. - Снаге сигурности покренуле су истрагу 24 сата након што се инцидент догодио и именовали 116 оптуженика - казао је адвокат Махмуд Абу Каф за Си Ен Ен. - Желели смо да објаснимо судији да је истрага мањкава и оборити доказе да је међу оптуженицима и једно дете, те човек који је у тренутку догађаја био ван земље - додао је адвокат.. Но, без обзира на предочене доказе, пресуда изречена прошле недеље изазвала је праву помутњу и неверицу.

Отац осуђеног малишана плакао пред камерама

- Како је могуће да људи верују у правду када виде овако нешто - запитао се телевизијски водитељ док је интервјуисао дечаковог оца. Дечак је спавао на очевим рукама док је овај плачући преклињао пред камерама да му дете не одведу у затвор. Званичници су након свега понудили објашњење овог кафкијанског случаја. Помоћник министра унутрашњих послова јавио се телефоном у телевизијску емисију казавши како је дошло до замене идентитета осумњиченог и обећао да Ахмед и његов отац неће завршити у затвору. Но, касније се јавила се и Ахмедова мајка рекавши да су полицајци били у њиховом дому и испитивали Ахмеда и његовог оца.

Тражили су 16-годишњака, а не 16-месечно дете

Египатска војска сутрадан је објавила саопштење у коме је навела да је особа коју су тражили у ствари био 16-годишњак, а не малишан од 16 месеци, истог имена и презимена. - Ако је истина да је дошло до замене идентитета, зашто су уопште ухапсили дечака? Зашто нису ухапсили онога кога су заиста тражили - упитао се адвокат оптужених.

Масовна изрицања смртних казни

Масовна суђења и пресуде постала су пракса на египатским цивилним и војним судовима када су у питању улични протести након којих стотине људи обично буде ухапшено и оптужено. Више од хиљаду људи било је 2014. године осуђено на смрт због насилних протеста у којима су смртно страдала тројица полицајаца. Већини су потом пресуде преиначене у казне доживотног затвора. - У већини тих случајева уопште нема материјалних доказа за почињена дела. Било је и случајева да су оптужени били већ одавно мртви или у затвору када се догодило оно што им се стављало на терет - истиче адвокат Абу Каф.
Прочитајте још:ТИНЕЈЏЕРКА ОСТАВИЛА МИНИСТАРКУ БЕЗ ТЕКСТА! Својим ставовима о политици према мигрантима и ЕУ запањила све у студију! (ВИДЕО)КИМ ЏОНГ УН ПРЕТИ: Имамо ново револуционарно оружје!
Извор: net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА