Најновије

БЕЗ РУСА СЕ НЕ МОЖЕ: Путин матирао Обаму

ВАШИНГТОН - Руски председник Владимир Путин поразио је свог америчког колегу Барака Обаму у Сирији, признали су медији у САД.
Путин матирао Обаму (Фото: kremlin.ru)

Путин матирао Обаму (Фото: kremlin.ru)

Они оцењују да је примирје, које је ступило на снагу у суботу, договорено према руским условима, као и да ће за све што се буде догађало у Сирији Вашингтон морати да пита Москву. Угледни амерички лист "Вашингтон пост" у свом коментару признаје да прекид ватре у блискоисточној земљи представља велику Путинову геополитичку победу. - Русија је са САД о примирју у Сирији разговарала са позиције силе. Будући да је договорено све оно што Москви одговара, Путин је тај који ће контролисати шта ће се даље дешавати са земљом која је на стратешкој позицији на Блиском истоку - оцењује "Вашингтон пост". Лист додаје да је Обамина слаба администрација предала победу Путину право у руке. - Уместо да настави да подржава побуњенике против сиријског председника Башара ел Асада, Вашингтон је пристао на прекид ватре. Није побуњеницима послао противавионске пројектиле, а дозволио је да Русија за време прекида ватре настави са ваздушним ударима на позиције свих противника сиријског режима - пише амерички дневник. Како лист наглашава, поред свега, Путину је за време примирја омогућено да оконча офанзиву у Алепу, стратешки важном граду и симболу побуне против Асада. - Руске снаге и либански Хезболах били су надомак победе у Алепу и околини пре прекида ватре. С обзиром на то да је Путину омогућено да настави са војним активностима, руска победа ће доћи много брже него што се мислило - сматрају уредници "Вашингтон поста". Они су толико огорчени због америчког пораза да осуђују државног секретара САД Џона Керија, који је са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим договарао услове за прекид ватре, што у преговоре није укључио терористе. - Кери је из споразума искључио борце Ал Нусра фронта (сиријски огранак Ал Каиде) и тако их поистоветио са џихадистима Исламске државе. Та група се, међутим, у Алепу заједно са побуњеницима бори против Асадових снага - наводи "Вашингтон пост" и закључује да пасивност америчке политике даје моћ Путину да у Сирији ради шта хоће. Иначе, примирје у Сирији, где од марта 2011. траје рат, договорили су Кери и Лавров у уторак. Прекид ватре је ступио на снагу у суботу и требало би да траје најмање две недеље. Споразум су потписале све стране у конфликту - Асадов режим, група побуњеника коју подржавају Турска и Саудијска Арабија, као и опозиционе снаге које подржава Русија. Из договора су искључене терористичке групе Исламска држава и Ал Нусра фронт. За време трајања примирја требало би да почну преговори о успостављању трајног мира у Сирији. Они ће се највероватније одржати 7. марта у Женеви. Упркос томе што је прекид ватре јуче неколико пута прекршен, САД, Русија и УН кажу да се он углавном поштује. Представник руског генералштаба Сергеј Рутској потврдио је да Русија има потпуну контролу над ситуацијом у целој Сирији. - Руске снаге су суспендовале ваздушне ударе током викенда у складу са договореним примирјем. Међутим, користимо најмање 70 беспилотних летелица и сателите за надгледање целе земље - навео је Рутској.
Прочитајте још:ПОЧИЊЕ „ПЛАН Б“: Пао израелско-саудијски договор о нападу на Либан и Сирију!ПРОТЕСТИ У ДРЕЗДЕНУ: Немци желе да им Путин буде председник!
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА