Најновије

ВЕХАБИЈЕ КРСТАРЕ СРБИЈОМ: Ево по чему их можете препознати

У Србији је тренутно евидентирано седам екстремистичких група муслимана, популарно названих вехабије, које су под присмотром служби безбедности.
Србија на мети исламиста (Фото: ЈуТјуб)

Србија на мети исламиста (Фото: ЈуТјуб)

Из извора у врху служби безбедности наводе да нема информација да спремају терористичке нападе, али због екстремних ставова које заступају и ригорозних исламских прописа које примењују, српске безбедносне службе не желе ништа да препуштају случају, сазнају "Вести". - Све који су сумњиви, односно имају контакте у иностранству, финансирају се из арапских земаља и другде, држимо под присмотром за сваки случај. Немамо назнака да неко од њих спрема терористичке нападе, али морамо бити опрезни јер је Исламска држава најавила нападе по Европи. Они се налазе по целој територији Србије, често иду за БиХ, али их има доста и у Београду. Један од њих је Емин М, који живи у близини београдске Аутокоманде. Финансира се из арапских земаља и много студената с једног приватног београдског факултета пореклом из Либије долази код њега у стан на верску наставу, као и велики број других Арапа који живе и студирају у Београду - каже извор из служе безбедности, који инсистира на анонимности. Полиција, БИА и Војно-безбедносна агенција такође интензивно прате прелазак миграната преко Србије, поготово оних који илегално улазе у Србију, ван званичних канала, јер сумњају да се управо међу њима крију потенцијални терористи, а не међу мигрантима који се пријављују на граници и добијају пропратна документа. Репортери "Вести" у Београду разговарали су са једним од припадника Исламске заједнице, који сарађује са српским службама безбедности. Он отворено говори о опасности од екстремиста, односно вехабија и како их препознати. Са њим су се нашли у једном кафићу, у приградском београдском насељу. Дошао је у пратњи полицајаца. Због његове безбедности чак ни део града у коме живи не сме да се помиње у тексту. Иако се разговор одвијао у сред Београда, строге мере безбедности биле су услов за интервју. Без фоторепортера, без пратње и у сепареу, како га не би случајно видели да прича са новинаром и полицајцем. - Прво да знате, то што се говори о вехабијама, то су Американци измислили. Нису све вехабије екстремисти, али има екстремних муслимана који и нама у Исламској заједници представљају проблем. Знам да их има у Земуну, одакле су дошли из Сирије са ратишта. Видео сам тројицу у Земун пољу и двојицу у центру Београда. Њих је лако препознати. Доста муслимана носи браду и бркове, али екстремисти носе само браду, бркови су им обријани. Такође, препознају се по карактеристичним црним шалварама које једино они носе - каже саговорник. На питање да ли би могао да направи контакт са њима да би се обавио разговор, он кратко одговара: - Никако не могу да вам организујем састанак. Када би знали да причам са вама, шта вам говорим и да хоћу да остварим контакт са њима, дошли би ми у кућу и побили породицу - истиче он са страхом у очима. Сами односи већине припадника Исламске заједнице у Србији и Београду са овим екстремистима су затегнути, додаје он.

Променио веру за 500 евра?

Према сазнањима српске полиције, поједини верски учитељи плаћају онима који прелазе у ислам. - Знамо за пример једног Рома, радника градске чистоће, он је прешао у ислам и за то добио 500 евра. Одједном смо га видели како иде ћелав, са брадом. После смо чули да је добио новац за то, али не можемо да потврдимо да је то истина - каже извор "Вести". - Не знамо где они клањају, не долазе у џамију, а ни у наше месџиде, џамије без минарета. Кад би такви дошли да клањају са нама, избила би туча, не би им дали. Ја сам дуго покушавао да сазнам где клањају, али неће да нам кажу. Они мисле да су бољи од нас. Када им кажеш "Селам алејкум", неће да нам одговоре јер кажу ми се не боримо у име Алаха. Зато носе карактеристичне црне шалваре, као знак - ја сам тај који треба да покрене нешто - објашњава саговорник. Он додаје да су такви верници обични плаћеници. - Њих су Американци назвали вехабије, а то су обични плаћеници. Сваки муслиман који се убије, који постане бомбаш, вера каже да то ђаволу живот дајеш, никакве девице те не чекају у рају, то се ђаво игра са тобом и зато је то у супротности са правим вредностима ислама - наводи, док се окреће око себе плашећи се да га неко не препозна.

У ислам прешао и "велики Србин"

У последње време примећено је неколико случајева да Срби прелазе у ислам. Такав је случај и Душана К. (34) из једног београдског приградског насеља. Његове комшије кажу да се увек представљао као "велики србенда" и да је изненада постао чудан. - Био је неко време у Немачкој, па у Босни. Тамо је и променио веру, прешао у ислам и последње што знамо јесте да треба да отпутује у Иран у неку верску школу. Знамо да је раније имао проблеме са дрогом - кажу они.

Џихадисти из Шумадије

Осим муслимана из Србије, који су пореклом Бошњаци, Албанци, Роми и Ашкалије, у Сирији и Либији се боре и Срби који су прешли у ислам. Најпознатији такав случај је породица Павловић из села Босута код Аранђеловца. Репорери "Вести" су дошли до њихове куће у Босуту, приликом једног повратака из Сирије, али су их отерали и нису желели да разговарају. У питању је породица Срба, који су прешли у ислам када се Невена, ћерка Горана Павловића удала се за Исмета Цицвару из БиХ. Она и отац су прешли у веру њеног супруга ислам и већ годинама њих двојица одлазе на ратиште у Сирији где се боре у редовима Исламске државе.
Прочитајте још:
Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА