Најновије

КАСНЕ ОТПУШТАЊА: Постигнут договор о Закону о платама

На састанку Социјално економског савета, коме је присуствовао премијер Александар Вучић, постигнут је договор о до сада спорним члановима у Нацрту закона о платама, а очекује се да ће предлог закона до краја наредне недеље бити пред посланицима. Потпредседница владе Кори Удовички изјавила је да ће рационализација у јавном сектору, која је требало да доведе до тога да већ до краја јануара за државу ради 14.000 људи мање, касни.
Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић (Фото: Јутјуб)

Она је навела да је рок од 60 дана у старту био тесан. Упитана када ће 9.000 људи остати без посла, будући да је план био да од укупно 14.000 људи, 5.000 оде природним одливом, она је рекла да је неопходно ускладити извештаје и систематизације, као и да већ има извештаја који су на мишљењу. Удовички је истакла да се одлуке доносе у локалним самоуправама у складу са законом о максималном броју запослених. "Апсолутно се ради на остваривању прописа. Чињеница је да се неће све у року испунити, али рок од 60 дана је био тесан. У овом тренутку је импресивно у ком времену се ради, будући и да је предизборно време", рекла је Удовички на конференцији у Влади Србије. Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе, рекла је да није лако мењати систематизацију по први пут, јер се до сада никад није радила на такав начин да резултат буде мањи број запослених. "Сада се један систем први пут учи томе да ради другачије, одговорније и ефикасније него до сада. Припреме су у току, чекамо да добијемо све извештаје", закључила је она.

"Закон не умањује права запослених, напротив"

Када је реч о законским решењима везаним за плате у јавном сектору, на конференцији после седнице СЕС, речено је да права запослених у јавном сектору нису умањена овим законом, већ су у неким сегментима и увећана. "Данас је велики дан за дијалог у Србији. Договорили смо се о начину како ћемо у наредном периоду, а највише у наредној години да уредимо однос зарада у јавном сектору који покрива око 500.000 запослених у државној управи, јавним службама и другим органима, али без јавних предузећа. То није био мали задатак", рекла је Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе. Према њеним речима, дијалог је у претходним недељама пре свега био разјашњавање, како би се обезбедила већа праведност. "То не важи само за плате, већ мора да се уводи ред и у статусу запослених и дефиницији јавних служби", навела је Удовички додајући да су данашњим дијалогом отклоњене дилеме у формулацијама у четири члана закона. "Два члана су мењана само у нијансама, више је реч о формулацијама, док се суштина се није мењала", рекла је она. Када је реч о регресу и топлом оброку, договорено је, казала је, да се они исказују посебно а не у коефицијенту, са могућностима бужета у будућности. "Локалне самоуправе ће и убудуће морати да договарају своје буџете и да уређују основице за плате, и тако се отклања неуставност садашње ситуације где су коефицијенти другачије одређени. Пред нама је велики посао, али посао који обећава јер уводимо ред на начин који обећава", рекла је Удовички.

"Договори у интересу синдиката"

Председник Синдиката јавне управе Његош Потежица рекао је Тањугу да је постигнут је договор о кључним питањима. Потежица је Тањугу, након седнице СЕС, рекао да је присуство премијера Александра Вучића допринело у великој мери договору, а да су најважнија питања усаглашена у интересу предлагача и у интересу синдиката, те да су се чланови СЕС-а договорили и о начину дефинисања спорног члана 37. закона о платам и јавном сектору. Тиме је, објаснио је, договорено да се уместо формулације "расположивих средстава" уведе формулација "планираних средстава" у вези с различитим материјалним давањима. Потежица је рекао да су чланови СЕС-а разговарали и о основицама за исплату зараде, односно како да се постигне да сви запослени у јавном сектору за исти рад имају једнаку плату. "Најважније је да смо формулисали и обавезу исплате топлог оброка и регреса, јер годинама то право не остварујемо", рекао је Потежица истичући да то практично знаци да је о кључним питањима постигнута сагласност и да се нада да, ако све договорено буде и унето у Нацрт закона, у пракси неће бити већих проблема када је у питање спроводјене тог закона. Потежица је уочи састанка Тањугу рекао да је то практично наставак јучерашњег састанка. Синдикати су, иначе, тражили да се испоштују сви њихови захтеви, пре свега они који се односе на решења за топли оброк и регрес, као и у вези основице за рад у јединицама локалне самоуправе. Такође су рекли да неће прихватити даље умањивање права запослених, да ће се залагати да се за исти рад обезбеди и иста зарада, као и да неће пристати на мања права од оних која су гарантована Законом о раду. Синдикати јавног сектора су пре три дана једночасовним штрајком упозорења изразили незадовољство предложеним решењима у Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору. Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички казала је раније да Закон о платама може да не жели једино неко ко се плаши тога да се његова зарада види транспарентно у каталогу.
Прочитајте још:НОВА КАМПАЊА ДВЕРИ И ДСС-а: Шта то Обрадовић црта и зашто је срећан!? (ВИДЕО)Република Српска је изложена невиђеним притисцимаЈЕ Л’ СУ ТО ВЕЛИКИ РЕФОРМСКИ УСПЕСИ? Србија седма на листи најбеднијих економија
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА