Најновије

Све више људи зубе пере уљем - разлог је фантастичан

Да ли бисте пристали да на недељу дана уместо пасте за зубе користите кокосово уље? Милиони жена широм света то раде, а сада су и научна истраживања показала да уље заправо може да има много више користи за ваше зубе и десни од класичног каладонта. Реч је о старој индијској методи коју је популаризовала Гвинет Палтроу, а сада се већ формира велика интернет заједница жена које се куну у ефекте овог трика.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Ово је једна од горућих тема по женским интернет форумима, и то превасходно зато што кокосово уље даје сјајне резултате када је реч о избељивању зуба . Иако је све почело од древне методе која подразумева мућкање и провлачење уља кроз зубе (као када испирате водом након прања) сада све већи број жена уместо пасте користи "каладонт" од кокосовог уља, који се прави код куће. Али, да кренемо од почетка. Читава прича о кокосовом уљу почела је пре пар година, када је Гвинет Палтроу признала да она управо на тај начин одржава лепоту својих зуба. Она, наиме, након прања зуба мућка једну кашику растопљеног кокосовог уља по устима, и на тај начин негује зубе, десни и бори се против бактерија. Наравно, чим Гвинет нешто каже, то постане хит у свету, па су убрзо жене широм света помахнитале за уљем. Управо зато су научници решили да испитају ефекте кокосовог уља на зубе - и, изненађујуће, испоставило се да и Гвинет уме да буде у праву! Наиме, ензими које садржи ово уље успешно се боре против низа бактерија које изазивају каријес, а уједно и сјајно смирују изиритиране десни. Овакво охрабрење научника подстакло је жене да оду корак даље - и у потпуности се одрекну пасте за зубе. Кад су већ могле да се одрекну дезодоранса и шампона, зашто не би и каладонта! Ово је јако популаран рецепт међу заљубљеницама у природну негу, а паста од кокосовог уља користи се исто као и свака друга - пет минута трљања четкицом ујутру и увече. Паста се прави од комбинације уља, соде бикарбоне, соли и есенцијалног уља по избору - ради лепшег мириса. Жене које су пробале кажу да су зуби много бељи, трошак мањи јер више не купују каладонт, и да се генерално осећају много боље јер не уносе хемију која се налази у куповним пастама. Постоји само један проблем. - Редовно коришћење претерано абразивних паста, као што је ова са содом и сољу, може озбиљно да оштети глеђ. Ово ће свакако показати резултате по питању избељивања, али савет је да се оваква паста користи једном недељно, и не чешће од тога. Прање зуба чистим уљем, пак, нема ефекта јер је ипак потребно нешто што ће уклонти нечистоћу. Зато би најбоље било комбиновање куповне пасте (уколико вам сметају ове јаче, увек можете у апотеци да тражите нешто за осетљиве десни), муљања уља по устима и повременог третмана овом домаћом пастом - саветује стоматолог др Снежана Крстић.

Рецепт Гвинет Палтроу

Све што вам је потребно јесте једна кашика кокосовог уља. Будући да је оно у чврстом стању, налик маргарину, потребно је прво да га отопите (отапа се јако лако и брзо) а затим млако уље мучкајте по устима око 10 минута. Ово радите када су зуби чисти, дакле након прања, и трудите се да га провучете између свих зуба. Управо зато се техника зове "oil pulling". Ефекти би требало да постану видљиви након десет дана коришћења.
Прочитајте још:ПАЖЊА: Дуго седење је опасно по животНећете веровати: Ставите ово у пупак и гледајте шта ће се деситиРУСКА МАСТ: После 10 дана, од болести остаје само успомена! (РЕЦЕПТ)
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА