Најновије

РОБЕРТС: Турска чека дозволу САД да започне рат у Сирији против Русије

Исламска држава почела је да концентрише снаге на северу сиријске провинције Рака јер спрема велику офанзиву на позиције Курдских снага самоодбране.
Пол Крејг Робертс (Фото: ЈуТјуб)

Пол Крејг Робертс (Фото: ЈуТјуб)

ИД је на том фронту успела да избаци Курде из насеља Аз-Зајбакија и намерава да напредује даље. Американци дозирано подржавају сиријске Курде, али ИД против њих ратује у доброј мери - америчким оружјем. Зато су се у Вашингтону појавила подозрења да су се сиријски Курди „суштински већ преоријентисали на Русију“. Међутим, „курдско питање“ је само део сиријског и блискоисточног ребуса који са примирјем једва да је постао ишта замршенији и неизвеснији. Представник опозиционог Врховног комитета за преговоре - генерал Слободне сиријске армије Асад ал-Зуби - поподне је саопштио да та групација, коју Американци упорно проглашавају за „умерену“, иступа из „режима прекида ватре“. Објаснио је да се „примирје распало пре него што је и почело“. Кривицу је, наравно, свалио на „владине снаге“. Своју игру, наравно, игра и сиријска Ал Каида - Џебхат ан-Нусра. Једна од њених вођа - који себе назива Абу Мусаб ал-Сири - рекао је немачком листу Die Welt да жели да испровоцира Русију да прекрши примирје које је назвао „глупим“. Похвалио се немачком листу да Нусра има 10.000 људи под оружјем и нагласио: „Нама је потребан фијаско прекида ватре. Наша стратегија за то је утврђена: провоцирати Русе“. Открио је чак: да ће извести удар на руску базу код Латакије - да би руски авиони почели да бомбардују „нусровце“ са којима су измешане снаге „умерене опозиције“, а чим се те снаге нађу под руским бомбама - од примирја неће остати ништа. Светски познати амерички економиста и политички и економски коментатор - Пол Крејг Робертс који је био помоћник министра финансија у администрацији Роналда Регана -  упозорио је да против примирја делује и Турска. Анкара, по његовој процени, само чека одобрење Вашингтона да зарати са Русијом у Сирији. Истовремено се спрема да поново потпали јерменско-азербејџански конфликт - да би и на том новом фронту „запослила Русију“. Робертс посебно упозорава: „Демонизација Владимира Путина је део плана за дестабилизацију ситуације у самој Русији. Москва је главна препрека планетарној доминацији САД“.
Прочитајте још:ГОРЕ ОД РАТА: Група избеглица из Алепа жели назад у Сирију!БЕЗ РУСА СЕ НЕ МОЖЕ: Путин матирао ОбамуПОЧИЊЕ „ПЛАН Б“: Пао израелско-саудијски договор о нападу на Либан и Сирију!
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА