Најновије

Промените лоше навике: 7 психолошких трикова за успешно мршављење

Тајна није у томе да се једе мање, већ да човек буде опуштенији када је храна у питању – тада ће бирати здравије намирнице, тврде психолози.
Илустрација (Фото: Pixabay)

Илустрација (Фото: Pixabay)

Али, психолог Јане Огрен каже да многи људи иду погрешним “путем” да би то остварили, а да је све, заправо, врло једноставно. Она проучава навике у јелу и гојазност већ 25 година и издвојила је седам трикова уз помоћ којих је могуће “заварати” ум и јести здравије без много труда.

1. Глад није разлог за грицкање

Храна игра превише важну улогу у нашим животима. Зато, треба се ограничити на три оброка дневно – доручак, ручак и вечеру, а грицкање између оброка – заборавите. Ако се глад и појави, са већим задовољством ћете дочекати главни оброк, а и желудац ће се временом навићи на тај ритам.

2. Правило од три минута

Запамтите да осећај глади често долази из главе без обзира да ли је желудац пун или празан. Па тако чезнете, на пример, за чоколадом јер то значи предах и кратак осећај задовољства. Али, ако се стрпите и суздржите од посезања за храном три минута од појаве жудње за њом, тај осећај ће нестати и више нећете имати жељу да баш то поједете. Та три минута се забавите нечим, причајте са колегом итд.

3. Замислите како ћете се осећати након једења колача

Није лако одолети сласном колачу који само чека да га узмете и загризете. Али, тада се требате сетити да ће осећај задовољства док једете трајати јако кратко, а осећај кривице, пренатрпаног желуца или вишак килограма дуго. Не исплати се!

4. Једе се за столом!

Како и где једете је врло важно, и то треба бити за столом, а не испод њега, на каучу испред телевизора, у ходу на улици итд. Наиме, ако седнете за сто и једете, мозак ће то добро запамтити, односно регистроваће да сте јели. Тако се жудња за неком храном неће појављивати тако често, као ни лажни осећај глади.

5. Не треба бити подложан разним утицајима

На пример, не треба слепо следити рецепт познатог кувара на ТВ-у препуног нездравих састојака, већ треба размислити својом главом и преуредити исти рецепт да буде здравији. Рецимо, уместо белог брашна ставити интегрално. Исто тако не треба слепо избегавати нездраву храну већ себи повремено приуштити и колач, сладолед, газирани сок итд. Људи не воле забране па чак и ако их сами себи постављају. Треба бити реалан и разуман.

6. Па шта ако вам се не свиђа здрава храна?

Укуси који су вам се свиђали целог живота лако можете заменити онима које никад нисте волели, и заволети их. Рецимо, броколи и интегрални хлеб су вам увек били “фуј”, али лако могу постати укусни ако им дате прилику, а то се неће догодити избегавањем тих намирница. Важно је променити рутину и “фуј” храна ће постати укусна јер су навике на неке укусе остале из детињства, а људи су често робови навика и не воле промене па их и избегавају.

7. Купујте “једноставну” храну

Много је боље куповати храну која нема декларације са опширним описима јер се ради о “једноставним” намирницама. На пример, то су воће и поврће, риба, месо, тестенина, сир, конзерва парадајза итд. Избегавајте готова и полу-готова јела. Радије оброк припремите сами – тако ћете знати шта једете и у сваком случају ћете јести здравије.
Прочитајте још:ИЗМЕРИТЕ КОЛИКО СТЕ ЗДРАВИ: Пет бројева које морате знатиОПРЕЗ! Исповест жене коју је конзумирање дијеталних газираних сокова могло да кошта живота!НИКАКО: Кафа на празан желудац!Сваки дан уз оброк поједите једну љуту папричицу, а ево и зашто!
Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА