Најновије

НАЈНОВИЈА ДЕБАТА О ВАКЦИНАМА: 5 заблуда или 5 оправдања?

Вакцина (Фото: Pixabay)

Тема вакцинације је актуелна већ извесно време. Док су мишљења подељена и реакције индивидуалне, поставља се питање, да ли је фармаколошки рат узео маха или је свест популације достигла врхунац? Ево неких истраживања.20-vakcine-copy

1. Вакцине изазивају аутизам

То је, како пише на сајту Елеметариум, Центра за промоцију науке, последица нетачног истраживања из 1998. године, које је спровео британски лекар Ендру Вејкфилд. Он повезује аутизам и ММР вакцине. Бројне провере његових навода установиле су грубе грешке при истраживању. Након праћења 15 милиона вакцинисане деце закључак је да не постоји зависност између садржине вакцине и аутизма.

2. Вакцине изазивају дечју парализу

Раније је вакцина против дечје парализе садржала ослабљене ћелије живог вируса, па је једна од 2,4 милиона особа заправо добила ову болест уместо да створи отпорност, наводе на Елементариуму. Од 1994. вакцина садржи мртве ћелије вируса, а шанса да се контраиндикације појаве је значајно мања у односу на шансу да се невакцинисана особа зарази.

3. САД плаћају милијарде одштете због вакцина

У последњих 27 година САД јесу исплатиле 3,3 милијарде долара на име одштете због последица изазваних давањем вакцине. Одштета је исплаћена у 4.526 случајева, иако је суд прихватио готово 14.500 жалби. Сви ти подаци ажурирају се месечно на сајту америчкг министарства здравља и јавно су доступни. Од 2006. до 2014. године дистрибуирано је више од 2,5 милијарди вакцина, а суд је прихватио свега 3.389 жалби. Жалбу је, иначе, могуће поднети уколико се после вакцине јави алергијска реакција, енцефалитис, артритис, проблеми са згушнајвањем крви... али не и аутизам.

4. Већина болести је изумрла

Многе опасне болести су скоро искорењене, али људи забораве да често смртоносни вируси нису нестали, већ смо захваљујући вакцинама постали отпорнији на њих.

5. Превелики број вакцина може нашкодити детету

Америчка педијатријска академија је објавила документе са објашњењима о дозама вируса и бактерија које су садржане у вакцинама. Према мишљењу стручњака ове институције, доза коју дете добије кроз вакцину је потпуно мизерна у односу на бактерије и вирусе којима је окружено свакодневно.
Прочитајте још:6 болова које не смете да игноришете: Јавите се доктору, секунде су у питању!Ево како да се заштитите од зараза током поплава
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА