Најновије

"ПУТИН НАДМУДРИО ОБАМУ": Шта стоји иза одлуке Русије о повлачењу из Сирије?

Руски медији су изненадну одлуку председника Владимира Путина да почне са повлачењем оружаних снага из Сирије оценили као политичку победу, пре свега јер је то учињено у јеку преговора са Уједињеним Нацијама у Женеви.
Путин и Обама (Илустрација: Правда)

Путин и Обама (Илустрација: Правда)

"Русија представља пример мировног приступа решавању конфликта" објавили су на насловним странама руски медији. "До најављеног повлачења, Москва има озбиљне разлоге да представи сиријску кампању као победничку", пише "Комерсант". Позивајући се на неколико извора у министарству одбране, тај дневник наводи да Путинова одлука о делимичном повлацењу трупа после пет и по месеци ваздушних напада, није била "спонтана". Помагање сиријском председнику Башару ал-Асаду да поврати ратом опустошене територије могло је да потраје годинама и није било "никаквих гаранција како и када ће цела акција да се заврши", пише лист. Пет година сукоба у Сирији већ је однело 270.000 живота.

Ризици, Асад, Украјина...

"Комерсант" пише да би Русија својим агресивном улогом могла да искључи кључне играче попут Турске и заливских замаља. Либерални бизнис недељник "Ведомости", пише је Москва могла да буде увучена и у дуге сукобе. "Изгледа да је Кремљ рачунао на ризик од понављања ситуације попут Вијетнама и Авганистана, када су "краткорочне" војне кампање потрајале неколико година", пише "Ведомости". Политички аналитичар Георгиј Бовт, каже да Русија није планирала да спасе Асадов режим "по сваку цену". "Да будемо искрени, задатак је био да се превазиђе изолованост Русије након Украјинске кризе", рекао је аналитичар. "И тај план је успео. Дошао је тренутак повратка Русије у центар геполитике" тврди Бовт. "Русија се повлачи, али и остаје", пишу онлине новине Gazeta.ru, истичући да ће војска остати у базама у Хмеимим и Тартус. Руски медији истичу да ништа не може да спречи Путина да врати војне снаге у Сирију уколико у било ком тренутку оцени да је то потребно.

Да ли је Путин надмудрио Обаму?

Западни медији такође пишу да је председник Русије повлачењем војске из Сирије извојевао велику победу, између осталог и над САД. Како оцењују медији, Вашингтон је, као и до сада, остао "изгубљено дете" у блискоисточном хаосу. "Фајненшел тајмс" цитира блиског сарадника Русије и Асадове владе: "Сви су били шокирани... Сто посто сам сигуран да Башар ал Асад није знао за овај потез". "Гардијан" пише да је саопштење Путина изненадило све војне аналитичаре. " Ако је муњевитом наступу Русије у Сирији претходило тихо, али значајно нагомилавање снага, нико није очекивао наступајуће повлачење, укљуцујући оне који имају контакте са војним званицницима", оценује лист. Телевизија Фокс њуз објавила је чланак у ком пише да "САД, као и пре, изгледају као изгубљено дете у шуми блискоисточног хаоса". Путин је успео да постигне дипломатски успех у Сирији "упркос свему". Руски председник је допринео да највећи део међународне заједнице прихвати сиријског председника. Иако Русија повлачи снаге из Сирије, она ће наставити да заузима јаке позиције у региону, док ће Башар ел Асад још дуго остати на власти, чак и ако мировни преговори доживе неуспех, наводи се у чланку "Фокс њуза". "Политико" пише о томе да Путин у последње две године "континуирано надмудрује Обаму", почевши од анексије Крима до војне кампање у Сирији.
Прочитајте још:ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У СЕДИШТУ ЕУ: Упуцан полицајац, настала паникаБОНДАРЕВ: Наши пилоти у Сирији ни једном нису промашили циљ!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА