Најновије

Путин се договарао само са Асадом

МОСКВА- О повлачењу руске војске из Сирије које би требало да почне 15. марта, Владимир Путин се договарао само са Башаром Асадом. У Кремљу су објаснили да је руски председник телефонирао сиријском колеги и договорио се са њим о почетку повлачења руске војске.
Асад и Путин (Фото: kremlin.ru)

Асад и Путин (Фото: kremlin.ru)

Одлуку о повлачењу руских јединица из Сирије Путин је донео у понедељак, у договору са најближим сарадницима - министром одбране Сергејом Шојгуом и министром спољних послова Сергејом Лавровом. - Задатак који је постављен Министарству одбране и оружаним снагама у целини је испуњен. Зато наређујем министру одбране да од сутра почне повлачење главног дела наше војне групације из Сиријске Арапске Републике - рекао је Владимир Путин. Путинова одлука није изненадила руководство Сирије. - Наравно да је одлука усаглашена са председником Асадом и о томе су информисани Сиријци - казао је Путинов портпарол Дмитриј Песков. - Путин и Асад су се сложили да су управо активности Ваздушно космичких снага Русије преломиле ситуацију у борби са терористима којима је уништена инфраструктура и они су остали дезорганизовани. Сиријски председник Асад је изразио дубоку захвалност Русији за велику помоћ у борби против терориста. Постигнуто примирје је помогло да се нагло смање размере крвопролића и побољша хуманитарна ситуација у Сирији. Одлука Путина да повуче војску везана је и за почетак мировних преговора у Женеви. - Верујем да ће одлука о повлачењу бити добар сигнал за све сукобљене стране и да ће то знатно подићи поверење учесника у процесу. Надам се да ће допринети решавању сиријског питања мирним путем - рекао је председник Русије на састанку са Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом. Руски министар одбране Сергеј Шојгу током састанка са Путином саопштио је да је уништено више од две хиљаде муслиманских екстремиста са простора Русије, а сиријска војска је уз помоћ руске авијације ослободила више од 400 насељених места и више од десет хиљада квадратних километара. У Кремљу су рекли новинарима да Путин није разговарао са Асадом о његовој судбини, јер то и није била тема разговора. Да подсетимо, Москва је 30. септембра 2015. саопштила да почиње војну операцију у Сирији. Према проценама руских експерата Русија је свакодневно трошила у Сирији 2,5 милиона долара. У Сирији се налази руска авиобаза у Латакији и техничка база за сервисирање пловила у Тартусу. Авиогрупа у Латакији има више од 50 авиона и хеликоптера. Обе базе штити руска морска пешадија из састава 812. бригаде Црноморске флоте. Тренутно је у Сирији око 600 војника и официра морске пешадије. Путин је такође изјавио да руска војна база у сиријској провинцији Латакији и поморска база у луци Тартус настављају да раде.

Аргументи Шојгуа

- Терористи су потиснути из Латакије, успостављен је саобраћај са Алепом, блокирана је Палмира и настављају се борбе за њено ослобађање. Очишћен је већи део провинција Хама и Хомс, ослобођена је авио - база Квајрес која је била под блокадом три године. Успостављена је контрола над нафтним пољима близу Палмире. Уништено је 209 објеката за добијање нафте, као и 2.912 цистерни за превоз нафте - казао је Шојгу.
Прочитајте још:Лазански: Повлачење је само један дипломатски потезПРВЕ РЕАКЦИЈЕ: Ево шта су о руском повлачењу из сирије рекли Асад и Бела КућаРУСКА МИСИЈА У СИРИЈИ СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ: Путин истиче да је постигнут циљ, сутра почиње повлачење
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА