Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС ОТКРИВА: Хамас финансиран са преко милијарду долара - тата је Катар, а швалерка Нетањаху

Катар је пребацио милијарде долара у појас Газе који контролише Хамас у протеклих 10 година. Израелски премијер Бењамин Нетањаху „не само да је толерисао ове исплате, већ их је и подстицао“, пише Њујорк тајмс.
Џамија на Западној обали (Фото: Скриншот)

Џамија на Западној обали (Фото: Скриншот)

Ово је била „авантура“ Нетањахуа у нади да ће стабилан ток новца „одржати мир у Гази и омогућити Хамасу да се фокусира на управљање, а не на борбу“.

Нетањахуови критичари су ову политику назвали „куповином ћутања“. После 7. октобра, Нетањаху је одговорио на критике тако што је сугестију да покушава да оснажи Хамас назвао „смешном“.

Према писању америчког листа, сви у Израелу – од политичких лидера до официра и обавештајних службеника – били су уверени да Хамас није заинтересован за напад великих размера и да није способан за њега.

Чак и док је израелска војска добијала борбене планове за инвазију Хамаса, а аналитичари посматрали терористичке вежбе великих размера одмах преко границе у Појасу Газе, исплате су се наставиле.

Годинама су израелски обавештајци чак пратили једног катарског званичника у Газу, где је делио новац из кофера напуњених милионима долара.

Новац је био намењен за исплату владиних плата у Појасу Газе и куповину горива за електрану. Али израелски обавештајни званичници сада верују да је новац играо улогу у Хамасовом успеху 7. октобра.

Прочитајте ОВДЕ о напретку руске војске код Ивановке

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА