Најновије

ПРВИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ УПОЗОРАВА: САД и Јапан само ратом могу да спрече настанак "Велике кинеске нације", а за то немају петље!

Комнтатори National Interest i Investor's Business Daily покушали су да „нацртају" како да се амерички дипломатски и војни кругови супротставе растућој моћи Кине.
Војна трка Америке и Кине (Фото: defence.gov)

Војна трка Америке и Кине (Фото: defence.gov)

Прво су указали да ће овог пролећа Међународни арбитражни суд у Хагу разматрати тужбу Филипина у вези спорних острва у Јужно-кинеском мору. Тврде да ће одлука, највероватније, бити у корист Маниле. Међутим, тешко да одулука суда може изменити стратегију, коју Си Ђинпинг сматра исправном, пише National Interest. Право Кине над овим острвима активно подржава само становништво. Осим тога, Кина је већ наговестила да је никаква пресуда неће обавезивати. Чак и ако легитимитет кинеских претензија буде доведена у питање, шта се може очекивати? Кина може створити нову идентификацину зону противваздушне одбране - исту онакву, каква већ постоји у Источно-кинеском мору, претпоставља сарадник Центра за стратешке и међународне студије Џон Хемингс. У таквом случају, за САД и њиховог савезника Јапан усвајање заједничких мера ће бити од виталног значаја. Први стратешки корак би био да америчка ратна морнарица игнорише тако формирану зону. То би послужило као пример Јапану. Могуће је да ће америчко-јапанска алијанса успети да на своју страну придобије Аустралију и Филипине. Предуго су се сви бојали да притерају Кину у ћошак четвеространим акцијама, сматра Џон Хемингс. Међутим, овакве активности само повећавају напетост, а фактички америчко-јапанска алијанса не може урадити ништа, како би спречила Кину да спроводи своју стратегију, осим да започне рат. Још су мање оптимистични стручњаци из Investor's Business Daily-a. Осврћући се на активности Кине у Јужно-кинеском мору, лист наводи да су оне постале могуће захваљујући изградњи вештачких острва. На тим острвима је Кина инсталирала радаре, а водама у близини острва патролирају ратни бродови. Осим тога Кина је произвела "војна средства високих перформанси, укључујући и модерне борбене ловачке авионе". Директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер сматра да почетком 2017. године Кина може распоредити у региону снажна дефанзивна и офанзивна средства. Крајњи циљ ове стратегије је реализација "кинеског сна" о оживљавању Велике кинеске нације. И тешко да неко може спречити Кину у том науму. - Кина користити своју шансу: мекоћу једине глобалне суперсиле за време Обамине власти. Кина види, чим ми не можемо да окончамо рат у Ираку и Авганистану, онда тек не можемо да се супротставимо агресији нуклеарног азијског гиганта - закључује Investor's Business Daily. Крајем фебруара је телевизијски канал Fox News, позивајући се на представнике власти САД, објавио да је Кина послала борбене ловце на острво Вуди, једно од спорних Параселских острва (Сиша) у Јужно-кинеском мору. На острву је, такође, распоређено неколико ваздушно-ракетних система ХQ-9. Кинеско Министарство иностраних послова није ни демантовало ни потврдило ову информацију, али је подсетило на своје пуно право да на својој територији размешта одбрамбену инфраструктуру. Кинеско Министарство одбране је изјавило да се средстава ПВО већ одавно налазе на тим острвима.
Прочитајте још:САД: Санкције против Русије ће остати до „повратка Крима Украјини“Нове победе Трампа
Извор: Информер  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА