Можда никада нисте чули за мед од бундеве, али ова укусна намирница толико је здрава за организам да ћете је вероватно јести сваки дан.
Због великог садржаја витамина и каротена, овај мед ојачава имунитет, а захваљујући свом благо лаксативном и диуретском деловању, одличан је избор код проблема хроничног затвора и различитих обољења дебелог црева. Ту се списак његових позитивних дејства по организам не завршава. Посебно је делотворан код излучивања жучи и проблема са јетром и бубрезима, а добар је избор и за особе са повишеним холестеролом. Сматра се и природним леком за мокраћне путеве.
Како да направите мед од бундеве сами?
Исеците врхове зреле бундеве и уклоните семенке и влакна. У рупу коју сте издубили сипајте мед или смеђи шећер, па поклопите одсеченим врхом бундеве. Оставите да стоји десет дана на хладном месту. У том периоду, шећер у бундеви ће се отопити. Најбоље би било да мед чувате у фрижидеру у чистој стакленој тегли са поклопцем најдуже месец дана. Да би га сачували дуже, можете га прокувати до згушћивања, али у том случају се изгуби део корисних састојака. Можете јести као посластицу, две до три кашике дневно или засладите чај њиме.
Прочитајте још:ПАЗИТЕ СЕ: Ове намирнице вашем телу шкоде!Три намирнице за које нисте знали да су канцерогене!
Извор: prva.rs