Најновије

ДОШЛА МАЦА НА ВРАТАНЦА: Ево зашто Обами очајнички треба Путинова подршка!

Руско Министарство спољних послова навело је данас да се нада да ће посета државног секретара САД Џона Керија Москви 23. и 24. марта допринети нормализацији билатералних односа.

Обама и Путин (Фото: ЈуТјуб)

„Ситуација у руско-америчким односима и даље је тешка. Надамо се да ће посета државног секретара САД Џона Керија Русији, трећа у годину дана, допринети нормализацији руско-америчких односа“, пише у саопштењу руског министарства. У њему такође пише да ће решавање сиријског сукоба бити једна од главних тема разговора Керија и његовог руског колеге Сергеја Лаврова, преноси Танјуг.

Промена позиције глобалних сила

Руска преговарачка позиција по низу билатералних питања оснажена је стратешком одлуком о повлачењу из Сирије, које је према писању свих светских медија изванредан маневар руског председниа, који је по признању Пентагона изненадио обавњштаје структуре САД. Путин сада има изузезну подлогу за дијалог са америчком страном, која је и даље у великој мери зависна од утицаја Русије у Сирији, првенствено у преговарачком процесу и контроли вездушног простора у региону. Русија би могла да искористи тренутну предност за отварање низа спорних питања и редефинисање односа са САД, која ће због надолазећих избора бити подложнија компромисима и брзим решењима. На Путиновој страни поред аргумената силе сад стоји и растућа подршка европских чланица које су одлучне да ревитализују добре пријатњљске и трговинске односе нарушене након украјинске кризе, коју је руска интервеција у Сирији померила у други план. Будући да је рошло две године од присаједињења Крима, Русија која је осигурала конролу и успоставља саобраћајне и комуникацијске линије са тим полуострвом, сада би могла да се окрене поново ка Украјини и додатно интезивира преговарачки процес у коме би успешним спровођењем мировног споразума Минск 2, у овако оснаженој позицији могла да осигура већа федерална овлашћења за регионе под управом проруских сепаратиста на истоку Украјине, што би конретно значило аутономију за Луганску и Доњецку област. САД су заинтересоване за низ војно-политички, као и билатералних питања из бројних области у којима има интерес да настави сададњу са Русијом, па се од ове подете америчког секретара очекује много, можда чак и поновно ресетовање односа. Сама чињеница да високи представник долази по трећи пут “на ноге“ Путину, јасно указује за потребама САД да успоставе поново сарадњу са Русијом, која се још једном показала као глобални играч и достојан противник. Русија је од почетка интервенције у Сирији тражила улогу равноправног партнера у борби против тероризма на Блиском истоку, по свему судећи САД су спремне да признају њихове успехе, што погодује одлазећем председнику Обами, коме би то уз споразум са Ираном могле да буду једнине светле тачке у мандату, под условом да се не окрене Путину у циљу решавања горуће кризе са Северном Корејом, будући да Кина нема слуха ни воље за то. Подсећамо да је Северна Кореја недавно осудила америчког држављана на 15 година затвора због крађе пропагандног материјала. Овај потез Пјонгјанга су званичници САД окарактерисали као покушај уцене од Стране Ким Џонг Уна који према њиховим речима “жели да искористи хапшење туристе како би политички утицао на САД,“ будићи да се његов режим, због најнових претњи,  нашао на удару најжешћих санкција до сада. Извор: oslobodjenje.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА