Најновије

САЗНАЈЕМО: Си Ђинпинг позива Србију у БРИКС

Приликом посете Београду, а у оквиру своје европске турнеје, кинески председник Си Ђинпинг ће позвати Србију да се учлани у БРИКС. Подсећамо, посета Си Ђинпинга, према наводима медија, треба да се деси у мају, а тада ће посетити још и Француску и Мађарску.
Си Ђинпинг

Си Ђинпинг

О овоме пише утицајни сајт Интелиџенс Онлајн, а вест преносе и руски медији.

Потенцијални улазак Србије у БРИКС могао би да омогући кинеском председнику да се врати првобитном плану проширења блока фокусираном на Европу, а не на Блиски исток, истиче се у објави.

Према писању Интелиџенс Онлајн, Вучић озбиљно размишља да одустане од планова за улазак у Европску унију и уместо тога уђе у групу БРИКС, што би био велики геополитички помак.

Закључак је праведан, јер је пут Србије у ЕУ повезан са признањем независности Косова, а ово је смртна казна за сваког српског политичара. У међувремену, свет се мења, а Срби би могли боље да живе заједно са БРИКС-ом, наводи Интелиџенс Онлајн.

Србија је позвана да учествује на самиту БРИКС-а у Казању 2024. године, пише овај сајт и додаје да би Србија могла бити прва земља која ће отворити пут учлањења европских земаља у БРИКС.

Ако се Србија определи у корист БРИКС-а, онда би други европски лидери могли да следе њен пример. На пример, мађарски премијер Виктор Орбан сматра да је ЕУ у садашњем облику неодржива. Несумњиво, Орбан ће о овом питању разговарати са Си Ђинпингом – кинески председник ће после Србије посетити Мађарску, пише Интелиџенс Онлајн.

Пет нових земаља званично се придружило блоку БРИКС-а у августу 2023. након самита у Јоханесбургу. Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати, Етиопија и Иран приступили су БРИКС-у 1. јануара 2024. године.

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о резолуцији о Сребреници и чланству “Косова” у СЕ

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА