Најновије

НОВА ПАЉБА ПО НОВАКУ: Навратилова му поручила да не разуме равноправност полова, дигле се и НВО

Новак Ђоковић је други дан у низу на удару оних жена које су се нашле увређене његовим коментарима о равноправности полова у "белом спорту". Овога пута глас су дигле и неке особе знане широм планете, попут славне тенисерке Мартине Навратилове.

Новак Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Све је почело у недељу увече када је директор турнира у Индијан Велсу, који је Ђоковић освојио рекордни пети пут, увредљивим речима говорио о женама у том спорту. То, како је Рејмонд Мур причао о тенисеркама, посебна је прича, а имајући у виду да је она изазвала велике полемике још док је трајао Новаков меч са Раонићем за титулу, и српски тенисер је после тријумфа у финалу упитан да каже шта мисли о томе.

Иако је он 95% времена говорио о томе колико цени напоре слабијег пола, како се диви њиховим жртвама, па и у породичном смислу, не би ли успеле као професионалне спортискиње, и иако је јасно рекао да је "апсолутно, апсолутно" за то да женски тенис зарађује више новца од мушког ако буде гледанији, те његове изјаве нису истицане у први план у западним медијима, већ онај део у коме каже:

"Са друге стране, мислим да наш мушки свет тениса, АТП свет, треба да се бори за још више, јер статистике показују да имамо све више гледалаца на мушким тениским мечевима. Мислим да је то, разумете, један од разлога због којих би можда ми могли да добијемо више новца. Али, понављам, знате и сами, не можемо ми да се жалимо јер већ имамо огромне наградне фондове у мушком тенису".

Заправо, од целог тог сегмента његове изјаве, у медијима енглеског говорног подручја у први план је истакнуто само "Новак се залаже да мушкарци зарађују више, јер су гледанији". И, када се ствари поставе наопако, а вађење речи из контекста је идеалан пример за тако нешто, онда крену и наопаке последице.

Новак Ђоковић, ма колико да га ја волим, јасно не разуме зашто, када жене и мушкарци играју на комбинованим турнирима, морају да буду плаћени подједнако. Мислила сам да смо то одавно разјаснили", рекла је 59-годишња Навратилова, која је освојила 18 гренд слем титула у појединачној, а чак 41 гренд слем трофеј у конкуренцији женских и мешовитих дублова.

Навратилова је, притом, што би наш народ рекао, "побркала лончиће", јер су од 2007. године на свим гренд слем турнирима подједнаки наградни фондови за мушке и женске такмичаре, а истоветан је случај и на комбинованим турнирима, као што су Индијан Велс, који је управо завршен, и Мајами, који управо почиње. Истина, наградни фондови се разликују на осталим надметањима, али њих и воде посебне организације, Асоцијација тениских професионалаца и Женска тениска асоцијација.

Ипак, ни то, ни чињеница да, како наводи "Индпендент" у својој анализи гледаности тениса, мушкарци су својим наступима у 2015. години привукли 973 милиона гледалаца уз ТВ екране, укључујући 102 милиона за завршни мастерс у Лондону, а жене ипак имале скромнији резултат - 395 милиона гледалаца, укључујући и 32 милиона који су уз мале екране пратили финални турнир у Сингапуру, није сметала да и поједине невладине организације дигну свој глас против Ђоковића.

Тако је Рут Холдавеј, извршна директорка британске организације "Жене у спорту", рекла за ББЦ следеће:

"Коментари Мура и Ђоковића су изузетно увредљиви. Ђоковић греши. Спортисткиње не смеју да се посматрају као мање вредне од својих мушких колега".

На то се надовезала и Катрина Адамс, председница америчке Тениске асоцијације:

"Нема места у спорту за застареле, секстистичке, неинформисане идеологије. Коментари који су јуче изнети уопште не представљају ставове већине у свету тениса".

Али, већина их разуме. Јер их је прочитала у целости, а не само наслове. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА