Најновије

РУСКА НУКЛЕАРНА БОМБА ЦАР: Како је изгледала најмоћнија експлозија у историји? (ВИДЕО)

Најмоћнију експлозију у историји изазвала је руска бомба "цар", а та чињеница се вероватно никада неће променити.

Буууум (Фото: Јутјуб)

Тридесетог октобра 1961. у 11.32 по московском времену, огромна бомба од 50 мегатона активирана је на подручју за нуклеарна тестирања изнад Арктичког круга.
Поређења ради, најмоћнија нуклеарна направа коју је детонирала САД била је хидрогенска бомба Кастле Браво над атолом Бикини 1. марта 1954. која је имала енергију као 15 мегатона ТНТ.
Експлозија коју је изазвао “Ccr” била је 1.350 до 1.570 пута јача од оних које су изазвале атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, односно како се наводи у документарцу приказаном на Дискавери каналу, садржала је еквивалент свим експлозивним направама кориштеним у Другом светском рату – пута десет!
Експлозија је била тако моћна, да је готово оборила бомбардер тупољев ту-95. “Печурка” коју је направила била је седам пута виша од Монт Евереста.
Бомба је уништила све зграде у селу удаљеном 55 километара од нулте тачке и разбила прозоре у Норвешкој и Финској. Врелина је изазвала опекотине трећег степена код људи удаљених 100 километара од места експлозије, а један учесник тестирања видео је блесак кроз затамњене наочаре са удаљености од 270 километара. Извор: Бизнис инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА