Најновије

ВУЧИЋ НА КОМЕМОРАТИВНОМ СКУПУ: "Преостаје нам да клекнемо пред вама, да сагнемо главу..."

Данас је у Варварину одржан централни комеморативни скуп поводом годишњице почетка агресије на Србију и на црну гору.

Вучић у Варврину (Фото: ЈуТјуб)

Премијер Александар Вучић рекао је на централном комеморативном скупу у Варварину, поводом 17. годишњице НАТО бомбардовања Србије, да су у злочиначком бомбардовању убијали наше људе и децу, али нису могли да убију Србију. "Ноћ 24. марта те 1999. памтићемо заувек као једну од најтежих ноћи за нас као народ, али данас зато усправно и поносно тужним гласом и тихо, али јасно можемо да кажемо: Убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили јер Србију нико не може да убије", поручио је Вучић. "Преостаје нам да клекнемо пред вама, да сагнемо главу, ми који смо дужници, да бар на трен ћутимо... Опростите ако можете и онима који не умеју да моле за опроштај, онима који су убијали, а не умеју извини да кажу. Наш грч на лицу никада нису желели да виде. То је била агресија 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, један од покоља који све поруше, а ништа не решавају" додао је Вучић. Председник Владе Србије је констатовао да је сваки рат злочин и да нема оправдања, објашњења, разлога ни смисла. "Постоји само опомена и њима и нама, њима да ће бар пред богом и пред собом морати да кажу за све страдале, за крв ће морати да кажу да је била крв, а не случајност или колатерална штета. То су била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити, ми јесмо, али нисмо заборавили", истакао је Вучић.
Он је подсетио и да је некада, у време крсташких ратова и убијања целог града Безије, папски легат рекао "све их побијте, а Бог ће своје препознати" и потом додао: "Тако се говорило некад, сада се говори да је то колатерална штета". Премијер Вучић је поручио да грађанима може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.
"Верујемо у живот, што показујемо тиме што одајемо почаст онима који сју зивоте дали. Можемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред којима клечимо", поручио је Вучић. Не дамо више ниједну Милицу, ниједну Сању, јер овој су земљи потребни животи, додао је премијер и поручио: "Овој сте земљи потребни живи, потребна су нам деца и школе и сваки облик комуникације. Да заворавимо нећемо, а да нас покоре нећемо да дозволимо никоме. Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи!". Централна државна цереномија поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања почела је поменом страдалима у Варварину, где је 30. маја 1999. године на мосту на Великој Морави погинуло десет грађана, а 17 тешко рањено. Државну церемонију код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту предводио је председник Владе Србије Александар Вучић, а присутни су били и чланови породица настрадалих, председник Републике Српске Милорад Додик, председница парламента Маја Гојковић, министри у Влади Србије. Нећемо дозволити нападе на Републику СрпскуПремијер Вучић поручио је онима који пресуду Радовану Караџићу мисле да искористе за политичке или било које нападе на Републику Српску да Србија то не сме, не може и неће да дозволи.
"Србија има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србије. Упозоравам оне који мисле да данашњу пресуду против некадашњег председник Републике Српске искористе за политички или било који напад на Републику Српску, да Србија у складу са Дејтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи", истакао је Вучић. Како је истакао, Србија ће стати уз свој народ и штити његово право на опстанак, као и право на постојање и живот Републике Српске. "Не угрожавамо никога, никоме нећемео да претимо, али никоме не дамо да Србе газе зато што су Срби. Нисмо ничија крпа, ми смо поносан, непокоран и непокорен народ", рекао је Вучић.
Извор:: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА