Најновије

Славенко Терзић: Антируске санкције нису у националном интересу Србије

Сукоб у Украјини има светске размере, а притисак на Србију је безобразно агресиван, рекао је дугогодишњи амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

"Дубоко сам убеђен да није у националном интересу Србије и Срба да се прикључе ужасним санкцијама против Русије", навео је он у разговору за "Новости".

Уколико би се Србија ипак прикључила санкцијама, напомиње Терзић, то би имало одређене последице на однос две земље.

Међутим, он је истакао да се досадашњи став Москве о Косову и Метохији не би радикално променио, а када је реч о руском позивању на "косовски преседан", наводи да оно није уперено против Србије и КиМ као њеног саставног дела.

"Претпостављам да је порука упућена западним силама и њиховој дволичној политици када је реч о територијалном интегритету суверених држава", рекао је Терзић.

Коментаришући појаву најновијег франуцско-немачког плана за решење косовске кризе, дипломата је рекао да није имао прилику да прочита шта пише у том плану, али да би се могло закључити да је реч "о много пута поновљеном захтеву да Србија призна насилно отцепљени део своје територије, а да заузврат добије магловита обећања о 'убрзаним евроинтеграцијама'".

"Упорно се понавља мантра да 'када уђемо у Европу границе више неће бити важне'. Кратко речено - не очекујем ништа добро од таквих планова јер они у основи полазе од непоштовања територијалног интегритета Србије. Апсурдно је да прво бомбардујете једну суверену земљу ради подршке сепаратистичко-терористичком покрету једне мањине, прогласите 'независност' насилно отцепљене територије и онда тражите од те државе да призна резултате агресије НАТО. Ради се о настојањима да се оправда разбијање југословенске државе, и агресије на СР Југославију, са крајњим циљем да се знатно ослаби српски фактор на Балкану а тиме и Србија", напомиње Терзић.

Он је навео да је "пред начим очима несумњиво велики светски сукоб на територији Украјине".

"Није он избио тек тако, почетком 2022, његови корени су далеко дубљи - сукоб тиња вековима. Основни спољни разлог је геополитичке и војностратегијске природе: тежња водећих западних сила, овога пута на челу са САД, да Русију елиминишу као незаобилазни фактор европске и светске историје, укључујући и њено разбијање под изговором "деколонизације". Један од унутрашњих, и не само унутрашњих, узрока данашњег својеврсног грађанског и братоубилачког рата на простору Украјине је и бољшевички концепт решавања националног питања током трајања СССР. Реч је о произвољном цртању граница нових република посред руског историјског ткива", рекао је за Терзић, указавши да је све рађено на исти начин као што је то био случај са српским народом у Југославији од стране КПЈ и њеног начина решавања националног питања.

"Све се то радило под видом борбе против "великоруског" и "великосрпског" национализма", рекао је он.

Терзић је навео да у руско-украјинском сукобу има и верског фактора који се превиђа.

"Од Брестске уније 1596. године траје упорно настојање Римокатоличке цркве да што више продре на Исток и "заблуделе шизматике преведе у праву веру". У основи вишевековне русофобије стоји верска нетрпељивост, упорно неговање стереотипа о византијско-словенској православној цивилизацији као инфериорној у односу на западнохришћанску цивилизацију чије су вредности, наводно, неспојиве са, како се то данас каже, европским вредностима", додао је Терзић.

Када је реч о Балкану, он је истакао да је процес стварања "велике Албаније" увелико одмакао, те да то неће да виде само они који не желе.

"То опасно угрожава стабилност целог Балкана - границе најмање четири државе: Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Грчке. Западне силе са САД на челу стоје иза тог пројекта, верујући да он може бити "брана" јачању руског и уопште словенског утицаја на Балкану. У питању је опасно играње ватром, и на известан начин подршка вишевековном етничком чишћењу Срба и осталих Словена са простора Старе Србије и западне Македоније. Бугарска колегиница Толева је врло лепо објаснила идеолошке основе настанка тога пројекта. Верујем да ће 21. век бити у знаку снажне реисламизације и албанизације Балкана", упозорио је Терзић.

ТРИ РУСКА ПРОТИВ ДВА УКРАЈИНСКА, КАКАВ ТЕНКОВСКИ ДУЕЛ У ДОНБАСУ!? Од почетка је било очигледно ко побеђује у језивој игри...(ВИДЕО)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА