Најновије

АМЕРИЧКА АНАЛИЗА: Ко је прави победник у ослобађању Палмире?

САД - Снаге легитимне сиријске војске су за викенд повратиле контролу над древним градом Палмиром, протеравши џихадисте Исламске државе који су контролисали то подручје од маја 2015. године. Поред велике стратешке победе и симболичке вредности коју носи ослобођење античког града, ова победа има означила је још неколико ствари: даљи останак на власти Башара ал-Асада, раст војног угледа Русије и - повратак Ал Каиде на сцену.

Ко је прави победник у ослобађању Палмире? (Фото: Јутјуб)

- Ослобађање Палмире је зицер за Башара ал Асада и Русију да покажу како је њихово способно и успешно партнерство победило Исламску државу - каже за "Бизнис инсајдер" Чарлс Листер, експерт за Сирију.

Ипак, он је додао да ће "успешна и одржива борба против тероризма на дуге стазе бити могућа само уколико Асад оде са власти", репрезентујући тиме и званичну политику САД. Такође, Листер истиче да ће, поред ИД, на сцену тероризма поново ступити и помало заборављена Ал Каида.

- Исламска држава наставиће да профитира из незадовољства и разочарања које Сиријци осећају према свом политичком систему и председнику. Такође, ту је и Ал Каида, која је однедавно себе прогласила револуционарном организацијом, чији је једини циљ да сруши Башара ал Асада. Самим тим, докле год је ту Асад, ту је и Ал Каида - каже Листер.

Остали политички аналитичари из САД сматрају да ће недавно освајање Палмире учврстити Асадову позицију, који сада има легитиман разлог да одбије смену.

- Ово достигнуће показује да јенаша храбра војска, уз помоћ пријатеља и савезника, једина ефикасна сила способна да се избори са тероризмом - рекао је Асад после освајања Палмире.

Фред Хоф, бивши специјални саветник за Сирију док је посао америчког шефа дипломатије вршила Хилари Клинтон, каже да "освајање Палмире представља другу фазу руског плана рехабилитације Асада".

- Фаза један била је да се Асад спасе војног пораза, након чега би земља пала у руке непредвидивих побуњеника. Фаза два је Асадова рехабилитација, у чему се као главни аргумент користи победа над Исламском државом - рекао је Хоф.

Један званчник саудијске коалиције за борбу против ИД каже да се "боји да ће примирје само користити Асаду".

- Плашим се само једне ствари: да ће Башар ал Асад искористити примирје да удружи остатак слободне Сирије, и њима прикључи све територије које у међувремену буде освојио од Даеша, и тако наставити да влада Сиријом - рекао је неименовани званичник за "Бизнис инсајдер". Извор: Блиц/Бизнис инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА