Најновије

ДАВНО ЈЕ БИЛО: Како је изгледало Шешељево прво саслушање у Хагу (ВИДЕО)

ХАГ - Лидер СРС Војислав Шешељ добровољно се предао Хагу у фебруару 2003. године, а први пут се пред судом појавио 26. фебруара 2003. године.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Првобитна оптужница је подигнута 14. фебруара 2003. године, а иако се већ десет дана касније нашао иза решетака оперативна оптужница је објављена тек 7. децембра 2014. године.

Тужилаштво је у својој завршној речи раније предложило суду да Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно и отишао у Хаг, до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

Шешељ је оптужен да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба. Суд у Хагу је против једног од оснивача СРС подигао оптужницу за злочине против човечности и кршење закона или обичаја ратовања.

Током првог појављивања пред Хашким трибуналом Шешељ је изнео личне податке у циљу идентификовања, навео да жели сам да се брани и тражио да му се оптужница прочита у целини.

Како је изгледало прво појављивање Шешеља пред Хашким трибуналом погледајте у видео снимку: Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА