Најновије

Бели лук спречава низ болести

Светска здравствена организација (СЗО) препознала је корисна својства белог лука и сматра да је одличан додатак исхрани у борби против хиперлипидемије (повишеног нивоа масноћа у крви), или спречавања васкуларних проблема повезаних са старењем, као што је атеросклероза.
Бели лук (Фото: Pixabay)

Бели лук (Фото: Pixabay)

Бели лук се као ефикасан додатак препоручује пацијентима који пате од повишеног крвног притиска, пише Le Parisien. Матеј Ј. Будоф, научник у компанији "БиоМед ЛА", тврди да је истраживање нови доказ о предностима овог суплемента у "смањењу накупљања плакова у артеријама и спречавању стварања нових, који могу да доведо до срчаних болести". Научници су пратили стање 55 пацијената старости од 40 до 75 година међу којма су једни патили од повишеног крвног притиска, други од гојазности, а трећи од кардиоваскуларних болести. Сви су подвргнути коронарној ангиографији којом је прецизно измерена количина масноћа и калцијума у њиховим артеријама. У наредних годину дана првој групи пацијената научници су свакодневно давали плацебо, а другој 2,4 мг одстајалог екстракта белог лука. Установљено је да се код групе која је свакодневно добијала екстракт белог лука укупна количина плака (наслага) у артеријама смањила за 80 одсто, једнако као и густина наслага. Бели лук од давнина има репутацију лека и средства за превенцију многобројних болести, а познато је његово антибактеријско деловање код гастроентеритиса, као и антифунгално деловање у лечењу гљивице candide albicans. Одстајали екстракт белог лука може да спречи стварање плакова на ћелијама артерија и тако успорити развој кардиоваскуласних болести, показало је недавно истраживање спроведено у САД, чији су резултати објављени у часопису Journal of Nutrition.
Прочитајте још:Невероватном дијетом уз хлеб, месо и колаче смршаћете у рекордном року!ОВАЈ ВИТАМИН РАЗАРА РАК! Моћна превенција и помоћ при лечењу!
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА