Карактеристично за ову позицију је да вам не треба факултет да бисте га радили, али потребно је бити упоран, јер се труд свакако исплати. Мајстори кулинарства зарађују далеко више од неких адвоката, економиста, професора...
- На огласима, просечан број пријава кандидата за позицију кувар је 23, док је за позицију главни кувар 19, а послови из области угоститељства су били на 7 месту на позицији најобјављиванијих на сајту Poslovi.infostud.com у 2015. години, кажу из овог сајта.
Сума сумарум, у току прошле године на сајту је било 124 огласа за позицјиу на место кувар.
Зарада варира од тога на којој сте позицији: помоћни кувар или главни кувар, као и то у ком објекту сте запослени, али минимална плата за ово радно место износи 45.000 динара.
Сам пример колико кулинарство заузима маха је и пример Марије Ђуровић која је по струци дипломирани менаџер.
- Ја сам дипломирани менаџер по струци и преквалифиловала сам се за шефа кухиње. Кулинарство је моја пасија од детињства и то је нешто што волим и што ме интересовало одувек. Постоје кувари који нису завршили ни три степена куварске школе, а сам пример за то је и један од наших кувара који је топ три најбоља кувара у Србији - рекла је Марија.
Предност овог посла је такође што га можете радити од куће. Наиме, можете се бавити кетерингом, спремати храну код куће и уговарати испоруку, међутим, оно што је неизоставно у овом послу је љубав и страст, јер без тога неће ићи.
Изгледа да се ипак препознаје колико је ово добра прилика, јер се прошле године, за једно место на куварском смеру у 90 школа широм земље јављало просечно чак 6 ђака.
Извор: Медији