Најновије

Једемо је неограничено и дајемо деци, а изазива рак: Ово је најотровнија намирница на свету

Светски познати медији који се баве исхраном и здравим животом направили су хаос када су саопштили која је најгора намирница коју можемо да поједемо.

Чипс од кромпира - никако! (Фото: Pixabay)

Људи данас конзумирају отровну храну, понекад и у великим количинама, а најчешће немају појма шта заправо једу. Такав однос према храни узрок је великог броја болести данашњице.

Једна од тих намирница је чипс, који је изазвао сензацију у прехрамбеном свету, јер су га поједини амерички медији попут Натурал неwса, Ливинг традитионаллy, Хеалтхy фоод хоусе и многи други прогласили најотровнијом намирницом на тржишту хране у свету.

Не би то било ништа да управо ту намирницу не конзумирају милијарде људи, и то у абнормалним количинама. Да, сви знамо да је чипс нездрав, али да је толико токсичан да га апсолутно треба искључити из свакодневне исхране то никоме није у потпуности јасно.

Да то јесте истина, објашњавају стручњаци, човечанство би престало са конзумирањем ове канцерогене намирнице.

Многи људи су уверени да се чипс припрема од кромпира, али како ови медији наводе, то је далеко од истине.

Како они пишу, у првој фази производње састојци попут пиринча, пшенице, кукуруза и кромпирних пахуљица мешају се како би се добило тесто, које се затим обликује у калупима, након чега се пржи у кипућем уљу и просушује.

У задњој фази чипсу се додају појачивачи укуса, који су сами по себи токсични. Иако су сви састојци за смесу од које се прави чипс генетски модификовани, јер су јефтинији и доступнији, један од најопаснијих састојака у чипсу није додат у процесу производње, већ је нус-продукт прераде.

У питању је акриламид.

То је опасна канцерогена супстанца, за коју је одавно познато да изазива рак код животиња, а управо чипс је има у ненормалним количинама, далеко више од допуштене мере, наводе горепоменути медији.

До стварања акриламида долази код припреме хране која је била изложена термичкој обради печењем и пржењем, због чега су посебно присутни у чипсу јер се након печења на високој температури и исушују на високој температури.

Чињеница је да сва храна која се обрађује на температурама изнад 100 степени садржи ову канцерогену супстанцу, а ниво ове материје у популарној намирници која осваја свет толико је изнад допуштеног да је 2005. године Калифорнија тужила једну фабрику због тога што не упозорава своје потрошаче на опасности и отрове опасне по здравље који се налазе у прехрамбеним производима. Извор: prirodaweb.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА